Case – Makuuhuoneen sisustaminen

kuva1

Meiltä on usein kysytty miten suunnitteluprojekti etenee ja millaista apua suunnitteluun sisältyy. Tässä on yhdenlainen esimerkki, erään Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan makuuhuoneen suunnitteluprojekti, siihen liittyvät määrittelyt sekä muutamia kuvia projektin valmistuttua.

Kohde

Kohde sijaitsee Helsingin Sörnäisissä, kerrostalon 11. kerroksessa. Huone on pinta-alaltaan noin 16 m2. Siinä on valkoiseksi maalatut kipsilevyseinät ja katto sekä antiikinruskea laminaattilattia. Kaksi kapeahkoa ikkunaa, joista pienempi on koilliseen, ja suurempi kaakkoon päin. Huonekorkeus on 270 cm.

Toiminnot

Makuuhuonetta tullaan käyttämään pääasiassa perheen vanhempien nukkumiseen. Vielä muutaman kuukauden ajan huoneessa tulee olemaan myös pienemmän tytön pinnasänky. Huoneessa ei lueta, eikä katsota TV:tä, ja pukeutuminenkin suoritetaan yleensä muissa tiloissa. Siksi lukuvaloja, TV-tasoa tai peiliä ei tarvita.

Tyyli

Hiukan romanttisuutta ja itämaista tunnelmaa. Klassinen tyyli käy myös, ehkä jotain barokin tai rokokoon suuntaan. Ei mitään IKEA-tyyliä. Kalusteet mielellään tummaa puuta, ei mdf-levyä. Kuviot ok, mutta ei liian osoittavia. Makuuhuoneen tunnelman tulisi olla kodikas, pehmeä ja lämmin. Kultaa, messinkiä ja kristallia saa olla luomassa ylellisyyttä.

Värit

Kalusteet tummanruskeat. Ei liian neutraali väritys, mieluummin värikästä, esimerkiksi punaista. Jos mustaa käytetään, niin vain pienissä määrin tehostevärinä. Ei liian tumma yleisväritys. Inhokkiväri on oranssi.

Toiveet

Kyseessä on vuokra-asunto, joten lattialle, seinille ja katolle ei tässä vaiheessa tehdä mitään, mutta toiveena on kuitenkin sopivan seinävärin valinta tulevaa asuntoa varten. Entisistä kalusteista säilytetään patjat (160×200 cm), mustat kankaiset pimennysverhot, yövaloksi rosanvärinen suolakivivalaisin, vaatteiden ja päiväpeiton ripustusta varten bambutikkaat. Tarvitaan tukeva puinen parisänky, jonka alle jää tilaa säilytysmahdollisuudelle. Sängyssä mielellään pääty, jalkopääty saa olla, mutta se ei ole välttämätön. Lisäksi tarvitaan säilytystilaa lähinnä vaatteille. Sitä varten olemassaolevien kiintokomeroiden lisäksi tarvitaan reilun kokoinen lipasto ja kaapilliset yöpöydät. Vain kattovalaisin tarvitaan, mutta jos löytyy sopiva, niin lattiavalaisin voisi myös olla. Kattovalaisimen on oltava riippuva, ei plafondi. Siinä saa mielellään olla kristalleja. Yöpöydille ei tarvita valaisimia. Allergioita ei ole, joten tekstiilien materiaalivalinnat mielellään lapsia kestäviä ja helppohoitoisia. Verhot joko suorat tai tampilla kiinnitettävät.

Esitystapa

– Pohjapiirustus 1:50, jossa kalusteiden sijoittelu
– Kaluste- ja varusteluettelo, jossa mukana materiaalit ja värit
– Pohjapiirustus 1:25 väritettynä (värisuunnitelma)
– Saatekirje, jossa perustellaan valinnat ja esitetään vaihtoehtoja

Asiakas toteutti suunnitelman seuraten tarkkaan hänelle luovutettuja dokumentteja.

kuva2

kuva1  kuva3

kuva4Sekä asiakas että suunnittelija pitivät lopputuloksesta, ja kohdetta kuvatessaan suunnittelija sai asiakkaalta uuden toimeksiannon.