Isännän oma tila – Man Cave

k1

Sisustajina naiset ovat aktiivisempia kuin miehet, mistähän mahtaa johtua? Mutta ottavatko naiset sisustaessaan huomioon miehen tarpeet? Kyllä mieskin tarvitsee oman huoneen ja usein haluaa sisustaa sen ihan oman makunsa mukaan. Yleensä man cave sijoitetaan autotalliin, varastoon, sivurakennukseen tai johonkin huoneeseen, joka on vähän erillään muista asuintiloista. Sen sisustushan todennäköisesti poikkeaa muun asunnon tyylistä melkoisesti. Tervetuloa täydellisen työmiehen ja työn raskaan raatajan ikiomaan huoneeseen. Herkkähipiäisiltä pääsy kielletty. Seinän takana odottaa miesluola.

k2

Miehekkäät värit

Mitkä ovat miehekkäitä värejä, vai onko niitä? Kun itse olin pieni lapsi, valittiin pojalle vaaleansinistä, sinistä, vihreätä. Ei missään tapauksessa ainakaan vaaleanpunaista! Uskomatonta, mutta kyllä vieläkin kauppojen valikoimissa tietyt värit on suunnattu pojille ja tietyt tytöille. Oma lempivärini lapsena oli kylläkin sininen. Taisinpa olla muutenkin vähän poikatyttö, kaverinikin olivat ennen kouluaikaa enimmäkseen poikia. Kun lähdimme somistamaan idealavaa isännän omaksi tilaksi, värimaailma muodostui mustasta, ruskeasta, harmaasta – väreistä, joita voisi pitää miehekkäinä. Hempeitä pastellivärejä karttaen syntyi tummanpuhuva tila.

k3

Mies harrastaa

 Miehet nikkaroivat kaikenlaista, soittavat musiikki-instrumentteja, kuuntelevat musiikkia, tarvitsevat taiteilijan ateljeen tai oman tilan keräilyharrastukselleen. Voipa miesluolassa olla mukava pelata kavereiden kanssa biljardia, pingistä, heittää tikkaa tai pelata kortti- ja lautapelejä. Sellaisten lajien kuin jääkiekon, laskettelun, golfin, salibandyn, tenniksen, kalastuksen, melonnan, pyöräilyn tai nyrkkeilyn harrastusvälineiden säilytys vaatii oman tilansa. Hielle haisevat varustekassit eivät helposti löydä paikkaansa naisen sisustamasta asunnosta. Ja tietenkin miesluolassa pitää tarjoilun pelata, jolloin jääkaappi on ihan välttämätön. Mikäli miehellä on auto tai moottoripyörä, hän tarvitsee omaa tilaa myös niiden virittämiseen ja kunnostamiseen. Liilan aulaan somistamassamme tilassa asustaa mies, joka harrastaa monenlaisia mailapelejä: jääkiekkoa, kaukalopalloa, salibandyä ja tennistä.

k4

Miehekkäiden huonekalujen tunnusmerkit

Kalusteissa ja esineissä pelataan pitkälle materiaaleilla, kun kyseessä ovat miehen valinnat. Betoni, takorauta, metalli rouheassa muodossa, jopa ruosteisena, nahka ja keinonahka ovat kulutusta kestäviä ja helposti siistinä pysyviä materiaaleja. Kukapa mies nyt haluaisi siivota omassa tilassaan – siellä on muutakin paljon mielekkäämpää tekemistä. Säilytystilaa pitää olla paljon, hyllyjä, laatikoita, koteloita yms., vaikka useinhan tavarat tuppaavat jäämään lattialle lojumaan. Riittävän suuri ja löhöilyyn sopiva tuoli, tai mikäli tilaa on, sohva ovat tyypillisiä miesten suosimia huonekaluja. Mukavalle sohvalle voi jopa kellahtaa yöksi, jos ilta poikien kanssa on päässyt venähtämään ja kotiin tullaan vasta pikkutunneilla. Voi siellä viettää yönsä silloinkin, kun vaimolla sattuu olemaan päänsärkyä. Kalustevalinnoissa mennään mukavuus ja helppohoitoisuus edellä. Kalusteiden yhtenäinen tyyli ei ole miehille ykkösasia. Siksi on ihan hyvä, että sisustuksen punainen lanka löytyy esimerkiksi harmonisesta värimaailmasta. Totta puhuen, ei sekään ole niin tärkeää kuin se, että mies itse viihtyy omassa huoneessaan.

Varastolaatikko taipuu moneen: säilytyskalusteeksi, jääkaapin sokkeliksi, istuimeksi. Betoniset jakkarat toimivat pikkupöytänä tai istuimena aina tarpeen mukaan. Kuin sattuman kautta löysimme miesluolaamme sopivan pöydän: se on kakkoslaatua oleva tiikkipöytä, jossa on hyllytaso tavaroiden säilytystä varten, ja pöydän kannessa sopivasti tahroja niin kuin miehemme huolettomaan elämäntyyliin kuuluu. Nojatuoli on nahkaa ja hiukan kolhuja saanut sekin, siinä voi ottaa rennosti. Lattiavalaisimen varjostin on teräsverkkoa, ja mustan Componibili-säilytyskalusteen päällä oleva pelkistetty valaisin on himmennettävä

k1

Man cave muuntautuu kisastudioksi

Jääkiekon MM-kisojen ajan miesluolassa seurataan jääkiekkoa parhaiden kavereiden kanssa tikkaa heittäen ja olutta nauttien, onhan tilassa oma jääkaappi. Pienet oluttuopit ovat vieraille, litran tuoppi on isännän ikioma. Erätauoilla puretaan liiat höyryt nyrkkeilysäkkiä hakaten.

k8  k6  k7

Täydellinen työmies

Harrastusvälineiden lisäksi miesluolassa säilytetään kaikenlaista kodin kunnostuksessa tarvittavaa. Sieltä löytyvät työtikkaat, työhaalarit, työkalupakki, saha, vasara, pulttisakset, ristikkoavain, jakoavain jne. Tottakai isäntämme osallistuu kotitöihinkin. Yksinäisinä hetkinään mies rassaa moottoriajoneuvoaan, kuuntelee radiota tai lukee pokkareita ja lehtiä.

k9

Huippusalaista

Hameväellä ei ole asiaa miesluolaan, jossa seiniä koristavat pin-up –tyttöjen kuvat. Vain mies itse tietää, mitä perältä löytyy: ehkä miestenlehtiä ja arvaamattomia salaisuuksia laatikoiden ja hyllyjen kätköistä. Nämä ovat miesten juttuja, jotka jaetaan korkeintaan miespuolisten kavereiden kanssa, jos heidänkään.

k10