Cxense Display

Jouluista tunnelmaa ruokailutilaan

marja-joulu-01

Tästä se lähti. Tikkaat lavalla, ja koiralla siivousrätti päässä. Ensimmäiseksi asennettiin kristallikruunu kattoon.

Tällainen siitä sitten tuli.

marja-joulu-02  marja-joulu-03

Väri- ja materiaalivalinnat vaikuttavat tunnelmaan
Suunnitteluvaiheessa katsotaan ensin mikä on tilan koko, jotta osataan valita mittasuhteiltaan sopivimmat kalusteet. Seuraavaksi päätetään värit ja materiaalit. Miksi joulun täytyisi aina olla puna-valko-vihreä. Me päätimme poiketa totutusta kaavasta ja päävärinä olisikin musta, johon punainen antaa mukavan säväyksen. Lisänä pieninä määrinä hopeaa, valkoista ja vihreää. Jouluisessa ruokailutilassa kovat ja kylmät mustat materiaalit kuten kivi ja metalli kohtaavat pehmeän punaisen villamaton. Valkoiset ja mustat astiat eivät kolise kivikantisen pöydän päällä, kun kattaus on tehty punaisille huopatableteille. Pehmeyttä antaa myös Kid-mohairista valmistettu valkoinen huopa.

Ruokailutilan tärkeimmät kalusteet – pöytä ja tuolit
Joulun perinteisiin kuuluu läheisten kokoontuminen yhteisen jouluaterian ääreen. Kiireettömästä ruokailutuokiosta syntyy oikea joulun tunnelma. Lähdimme liikkeelle ruokapöydän valinnasta. Kuuden-kahdeksan hengen ruokailuun sopiva metrin leveä ja kaksi metriä pitkä pöytä mustilla metallijaloilla ja mustalla eläväpintaisella kalkkikivikannella osoittautui tarkoitukseen sopivimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi. Syyskuussa Habitare-näyttelyssäkin uutuutena esitelty pöytä on InDecoriasta, samanlaista ei helposti löydy naapurustosta. Tuoleiksi valitsimme yksinkertaiset mustalla irrotettavalla ja pestävällä kankaalla päällystetyt matalaselkäiset tuolit, jotta kattaus näkyisi mahdollisimman hyvin. Pöydän päähän vielä Stokken uusin syöttötuolimalli Steps, ja siihen pehmusteeksi tummanruskea lampaantalja tuolin jalkojen väriin sointuvana.

marja-joulu-04  marja-joulu-05  marja-joulu-06

Matto sitoo ruokailuryhmän
Panosta riittävän suureen mattoon. Yleisin virhe, jonka ihmiset tekevät ruokailutilan mattoa valitessaan, on liian pienen maton valitseminen. Ruokapöydän alla olevan maton tulisi aina ylettyä myös pöydän ympärillä olevien tuolien alle silloinkin, kun niissä istutaan. Nyrkkisääntö on, että mattoa on pöydän sivuilta vähintään 60 cm:n verran pöydän reunojen yli. Silloin tuolit ovat kokonaan maton päällä, kun niissä istutaan. Maton materiaalin tulisi olla sellainen, että se on helppo pitää puhtaana, eivätkä kaikenlaiset muruset painu sen sisään. Villamatto on hyvä valinta helppohoitoisuutensa puolesta. Tiesitkö, että villa on paloturvallinen materiaali, joka luonnostaan hylkii likaa. Tarpeeksi suuren joulunpunaisen villamaton löysimme Mattokympin hyvistä valikoimista. Matto on uniikki juhlava yksilö, joka sopi suunnitelmaamme täydellisesti.

marja-joulu-07  marja-joulu-08

Valitse valaisin oikein
Ruokapöytä ilman sen yläpuolella riippuvaa valaisinta on kuin ihminen puolipukeissa. Valaisimen korkeuden tulee olla sellainen, ettei se estä pöydän ääressä istuvien näköyhteyttä toisiinsa, ja toisaalta myös sellainen, ettei valo häikäise ruokailijoita, vaan valaisee kunnolla pöydällä olevat astiat ja ruoat. Boknäsiltä löysimme kristallivalaisimen, joka on jouluisen kattauksemme todellinen kruunu. Se on tavallisuudesta poikkeava, sillä jokainen sen kuudesta varjostimesta on erivärinen: punainen, musta, harmaa, vihreä, valkoinen ja liila. Kristallit kimaltavat kaikissa sateenkaaren väreissä. Osa jouluateriasta voidaan toki nauttia hämärässäkin kynttilöiden, led-valopallojen ja lyhtyjen luodessa tunnelmallista valoaan.

marja-joulu-09  marja-joulu-10  marja-joulu-11

Kattaus ja koristelu kruunaavat jouluisen tunnelman
Mustan metallisen lipaston päälle asetellut kimalleporo ja joululauluvihko tuovat jouluista tunnelmaa. Expertiltä toimme sodastream-laitteen, joka saattaa muodostua yhdeksi tämän joulun hittilahjoista. Komea viisihaarainen kynttilänjalka punaisine kynttilöineen edustaa perinteistä joulukoristelua, ja värikkäät valopallot taas sopivat iloa tuottamaan vaikka ympäri vuoden. Tyylikkäät vihreät sypressit Ferm Livingin kukkalaatikossa ovat aitoja kasveja. Eikä joulu ole joulu ilman lahjapaketteja, joita kokosimme kahteen huopakoriin joulupukin nojatuolin viereen.

Harkituista yksityiskohdista mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi
Jotta sisustus olisi persoonallinen, on siinä yleensä jotain yllättävää, josta voi saada uutta ideaa. Tähän tilaan valitsimme yksissä tuumin F-Musiikista näyttävän puna-mustan jakkaran sekä Boknäsiltä mustan koirapatsaan, jolle puimme yksikorvaisen tonttulakin Hööksiltä ja BeoPlay H2 –kuulokkeet B&O:lta.

Joulukattauksessamme yhdistyvät kahden sisustussuunnittelijan tyylit: selkeälinjainen musta pöytä tuoleineen sekä musta-valkoiset astiat on onnistuneesti yhdistetty moniväriseen kristallikruunuun ja koukeroiseen värikkääseen mattoon. Sisustus pysyy yhtenäisenä ja mielenkiintoisena harkittujen yksityiskohtien ja etukäteen valittujen toisiinsa sopivien värien ja materiaalien ansiosta. Tiedämme onnistuneemme, kun kuulemme idealavan ohi kulkevan pojan sanovan äidilleen: ”Äiti, olisipa meilläkin joskus tuollainen koti”.

marja-joulu-12  marja-joulu-13  marja-joulu-14

Jouluisen ideapisteen toteuttivat sisustussuunnittelijat Marja Lähde ja Anita Huotari