Keittiö, tuo ikuinen kodin sydän

anita-keittio-01

Käykö teilläkin niin, että vieraat tulevat ja jämähtävät keittiön pöydän ääreen? Entäs lapset? Molemmilla on hienot koulupöydät omissa huoneissaan, mutta läksyt tehdään keittiössä. Ex-mies? Olisi mielellään korjannut ruohonleikkurinkin keittiön pöydän ääressä. Minä? Toimistossani ei ole kunnollista neuvottelupöytää, joten myös työpalaverit hoituvat keittiönpöydän ääressä.

Induktio, höyry, kaasu… vai mikro?
Periaatteessa keittiön tärkein funktio lienee kuitenkin ruuanlaitto. Ja liedellä on väliä: induktiotason loistavia ominaisuuksia ovat turvallisuus, nopeus, helppohoitoisuus ja energian säästö. Hifi-kokki hankkii kotiinsa tietenkin kaasu-lieden. Kalleimpien kaasu-uunien hinnalla saisi henkilöauton, mutta maksavathan ne muutkin harrastukset.

anita-keittio-02

Opera 150 (Smeg) kaasuliesi kahdella sähköuunilla, hinta lähes 6500 e + lisätarvikkeet. Mikä jottei, mahtuuhan siihen kerralla seitsemän kattilaa kiehumaan.

Höyryuuneja on ollut markkinoilla jo useita vuosia, mutta jostain syystä harva uunin ostaja päätyy niihin. Vitamiinit, hivenaineet ja kivennäisaineet säilyvät huomattavasti paremmin höyrykypsennyksessä, joten luulisi höyryuunien kiinnostavan terveellisen ruuan ystäviä. Kun nykyinen uunini hajoaa, harkitsen höyryä.

Työtasojen ja altaiden materiaali vaikuttaa suuresti keittiön ilmeeseen ja hintaan
Kvartsikomposiitti on käyttöominaisuuksiltaan lähes kiven veroista, mutta siitä saa myös täysin vaaleita pintoja, toisin kuin luonnonkivestä. Toinen komposiittimateriaali Corian päätyy vielä harvaan keittiöön kalliin hintansa takia. Hieman muovilta näyttävässä Corianissa yhdistyvät korkealuokkainen akryyli ja alumiinipohjainen luonnonmateriaali. Seos taipuu lähes mihin muottiin vain, joten esimerkiksi keittiön taso, allas ja välitila voidaan toteuttaa täysin ilman saumoja. Lisätietoja: www.nomart.fi

Keittiö Helmisen malliryhmässä Coriania on käytetty keittötasossa ja –altaassa. Materiaali on erittäin helppohoitoinen ja lähes ikuinen. Hmmm…. ikuisesti kierrätettävä? Pitkä ja kapea induktioliesi näyttää vauhdikkaammalta kuin perinteinen 60 cm leveä hella.

anita-keittio-03  anita-keittio-04

Laminaatti saattaa kuulostaa tylsältä ja halvalta, mutta ei se hullumpi vaihtoehto loppujen lopuksi ole. Keskieurooppalaiset ovat onnistuneet kehittämään näyttäviä kuoseja, joilla saa persoonallisia lopputuloksia noin kolme kertaa edullisemmin kuin kivestä. Keittiömaa tuo Suomeen saksalaisen Noblessan valmistamia tyylikkäitä laminaatteja, joiden paksuus on Suomessa totutun 30 mm:n sijasta 40 mm. Puutasoa en itse ottaisi keittiöön, sillä se on hankala huollettava ja herkkä veitsen viilloille.

Hyvässä valaistuksessa on miellyttävää työskennellä ja seurustella
Loisteputkivalaisimet ovat usein harmillisen rumia, mutta silti niitä asennetaan edelleen jopa uusiin asuntoihin. Kamalinta on, jos niitä ei edes yritetä peittää valolistalla, sillä loisteputket häikäisevät ikävästi silmiä. Sirot led-valolistat ja -spotit mahtuvat hyvin kapeisiinkin koloihin. Sokkeliin tai yläkaapin päälle sijoitetut led-valot toimivat myös tunnelmavaloina.

anita-keittio-05  anita-keittio-06  anita-keittio-07

Kuumenemattomilla led-valoilla on monia käyttömahdollisuuksia. Valohylly riittää työvaloksi ja samalla se valaisee mukavasti kaapin sisällön. Mutta ehkä nämä hyllyt sopivat paremmin vitriineihin, sillä mitäpä noita jauhopusseja valaisemaan. Ovatko nämä Keittiömaan kalusteet valaisinhyllyjä vai hyllyvalaisimia?

Kokkeja on moneen lähtöön
Keittiö viittaa myös kulinarismiin. Meidän perheessä se tarkoittaa lähinnä jauhelihasta tai kanasuikaleista tehtyä puolivalmistetta. Osaan tehdä loistavia piirakoita ja muita herkkuja, mutta varsinainen ruuanlaitto ei oikein kolahda. Jaan tässä salaisen reseptini sympatiasta kaikkia muita ei-niin-intohimoisia-kokkaajia kohtaan.

Pippurikanaa & riisiä (mielellään ei pohjaan palanutta)
Atrian Pehmeän pippurista kanaa 400 g
Jasmiiniriisiä

Paista kanan palaset kypsiksi pienessä määrässä öljyä tai margariinia. Lisää pari desiä vettä ja anna hautua sen aikaa, että riisi valmistuu. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan. Jos kaapissasi on liha- tai kasviliemikuutio, voit lisätä sen keitinveden joukkoon. Tee lisäksi salaatti jääkaapissa olevista vihanneksista.

Todisteena ruuan herkullisuudesta toimikoon poikani sanat: ”Äiti, sä teet maailman parasta ruokaa!”. Mikä mieltä ylentävä kohteliaisuus esimurkun suusta! En rikkonut lapseni illuusiota kertomalla, että oikeasti se oli muiden äitien tekemää.

anita-keittio-08  anita-keittio-09

Kiinnostaisiko oppia tekemään parempaa ruokaa?
Olen kiitollinen koulun kotitaloustunneista, jotka innostavat lapsia tekemään ruokaa myös kotona. Itse tehty jauhelihakastike on taatusti terveellisempää kuin E-koodeilla höystetty pussiruoka. Aikuiset ja lapset voivat kartuttaa taitojaan suosituilla kansalais- ja työväenopistojen järjestämillä kursseilla: ilmonet.fi

Marttojen johdolla voi opiskella valmistamaan vaikkapa kuubalaista, meksikolaista tai vietnamilaista ruokaa: www.martat.fi

Pääkaupunkiseudulla on lisäksi yksityisiä kokkauskouluja: Helsingin Kulinaarinen Instituutti | kokkikoulut.com | Kokkikoulu Espa | Jollas Instituutti | Foodiac

Bon appétit!