Kesän pienet mutta sitäkin rakkaammat puutarhaprojektit

Nyt kun lumet ovat vihdoinkin sulaneet eikä toivon mukaan uutta tule ainakaan puoleen vuoteen on aika suunnitella puutarhaan uusia rakennelmia. Tänä vuonna hankinnat alkoivat jo helmikuussa ja suunnitelmissa on rakentaa hurmaava huvimaja.

Aurinkovarjo, kangaskatos ja seuraavaksi huvimaja

Ruokahalu kasvaa syödessä: aluksi puutarharyhmän katoksena oli iso aurinkovarjo. Kun se meni tuulessa rikki tilalle tuli metallirakenteinen kangaskatos. Sekään ei kestänyt kuin pari vuotta, viime kesän maja oli ilman kattoa. Se oli epäkäytännöllistä Suomen sateisessa säässä.

    

Nyt onkin suunnitelmissa puinen, jyrkkäkattoinen maja… harjakorkeus noin 3,5 m… hmm…. vähän mietityttää onkohan se liian korkea, mutta opaalin väriset valokatteet on jo hankittu. Ihana siitä tulee! Samalla saan vihdoinkin hyödynnettyä 14 vuotta säilyttämäni talomme vanhat ruutuikkunat. Huvimaja on aluksi oikeastaan vain katos, mutta jos sattumalta löytyisi lisää kauniita vanhoja ikkunoita niin voihan siihen ilmestyä seinätkin… (Käytännössä tämä tarkoittaa, että netin myyntipalstoilla tulee vierähtämään erinäisiä tunteja).

Huvimaja… mikä kiehtova sana! Mitä huveja siellä voikaan järjestää? Kutsua ystäviä syömään, kahville, skumpalle, syödä aamupalaa… istua iltaa myöhään yöhän, tai olla suojassa polttavalta auringolta. Humala kasvaa huvimajan ympärille, valkoiset lyhdyt roikkuvat rennosti siellä täällä, ja tunnelmavalothan sinne pitää saada!

    

Uusi huvimaja tulee humalaportin viereen. Talomme vanhat ikkunat pääsevät vihdoinkin käyttöön.

Portti siellä, portti täällä…

Puutarhassamme on komea puinen portti, jonka piti olla alun pitäen ruusuportti. Kyllästyin ruusuköynnösten oikullisuuteen, paleltuivat lähes joka talvi. Sitten sain Kaisa-ystävältäni kunnon maatiaishumalaa, ja johan kestää pakkasta! Ihana kasvi, mutta aika salakavala, putkahtelee milloin mistäkin esille.

Toiseen puuporttiin olen kasvattanut monta vuotta piippuköynnöstä, ehkä se tänä vuonna kasvaa ylös asti.

Yhdessä rautaportissa kasvaa Japanin laikkuköynnös, samanlainen on hankintalistalla kärhöille. Portit tuovat hauskasti korkeuseroja muuten tasamaastoiseen puutarhaan.

    

Joinakin kesinä ruusuportissa oli ruusuja, monesti ne paleltuivat talven aikana. Humala aloittaa kasvun jo huhtikuussa, joten se ehtii kasvaa todella tuuheaksi kesän aikana. Yhtenä kesänä joku ötökkä söi sen lehtiä, mutta onneksi loppukesästä tuli uudet lehdet tilalle.

    

Rautaportissa kasvaa Japanin laikkuköynnös. Samanlainen portti on tulossa kestopuulla katetun käytävän toiseen päähän, siihen laitan kasvamaan kärhöjä. Siten käytävä alkaa ja päättyy porttiin.

Leikkimökissä leikkii nyt äiti

Leikkimökki lienee pakollinen lisävarustus perheissä, joissa on pieniä lapsia. Jos ei muuta niin ainakin inkkariteltta parvekkeella. Kun leikkimökki on saatu varustettua leikkiliedellä, leikki-sillä ja leikki-tällä, lapset ovatkin jo niin isoja, että leikkiminen ei enää kiinnosta vaan mökissä halutaan viettää jännittäviä öitä kavereiden kanssa. Kun sekin on koettu, leikkimökki seisoo käyttämättömänä kesän tai pari, kunnes äiti valtaa mökin puutarhavajakseen. Ainakin meillä kävi niin. Meidän leikkimökistä tulikin hyvä vaja, sillä (kiitos suuruudenhullun ex-ukkoni) mökki on erityisen iso, siinä on kaksi erillistä ”huonetta” ja parvi. Talveksi sinne on kätevää laittaa polkupyörät ja puutarhaturhak… öh… tarvikkeet säilöön.

    

Leikkimökki, josta tuli hyvä varasto

Kasvatuslaatikoilla saa järjestystä pihamaalle

Ensimmäinen kasvatuslaatikkoni oli lasten hiekkalaatikko. Raparperi kasvoi hyvin (missäpä se ei kasvaisi), mutta pensasmustikat näivettyivät parin kesän jälkeen niin surkeiksi, että päätin lopettaa mustikan viljelyn. Ruohosipuli ja muut yrtit viihtyvät laatikossaan hyvin.

    

Helmikuussa silmäilin ensimmäistä kertaa Tori.fi:n Piha ja puutarha –osastoa. Bongasin aarteen, istutuslaatikon, jossa on renkaat alla! Mikä mainio menopeli patiolle, kukkapenkkiä voi siirrellä tarpeen mukaan minne vain! Tuossa lumen keskellä sport-avomalli näyttää ehkä vielä lähinnä ruumisvaunulta, mutta kesään mennessä se muuttuu ihanaksi kukkamereksi (istutusmulta ja siemenet on jo hankittu, enää ei tarvitsisi kuin saattaa ne yhteen).

    

Toivotan kaikille lämmintä, aurinkoista ja ihastuttavaa puutarhakesää!