Syksyllä alkaa ihmisen parempi elämä

kuva8

Kesästä luopumisen tuskaan ihmiskunta on kehittänyt syksyyn keskittyvän uusien harrastusten suman. Systeemi toimii, sillä jo elokuussa mielen valtaa huikea innostus uusista aktiviteeteista, joilla parannetaan kuntoa, mieltä, taitoja, muistia jne. Paikallislehdet ja some pullistelevat toinen toistaan houkuttelevampia kursseja. Tekisi mieli ahnehtia vaikka mitä, mutta kun kalenterissa on vain rajallinen määrä iltoja.

kuva1

Liikunta – kuulemma helppo tapa pidentää elinikää

Mitenpä sitä sitten tänä syksynä pidentäisi elinikäänsä? Mielestäni hauskinta liikuntaa on ehdottomasti tanssi kaikissa muodoissaan. Muut tanssilajit paitsi baletti on tullut suurin piirtein testattua. Viime talvi meni salsan parissa, vaikka tunsinkin itseni välillä kömpelöksi, kun supernotkean opettajamme vauhdikkaat kuviot eivät tahtonet päätyä motoriseen muistiini ei sitten niin millään. Semban, Kizomban, Lambazoukin ja Bachatan seassa kuntotanssi kuulostaakin miellyttävän suoraviivaiselta vaihtoehdolta. Harkintaan!

kuva2

Mistä saisin henkistä tukea salilla ahertamiseen?

Kun on päässyt aikuisen naisen ikään, niin väkiselläkin tulee katsottua peiliin kriittisin aatoksin. Pieni kiinteytys paikassa jos toisessa ei tekisi pahaa. Olen aloittanut kuntosalitreenit pariinkin otteeseen, mutta kiinteytys on stopannut aina osaamattomuuteen. Olisiko personal trainer ratkaisu ongelmaani? Hehän ovat käsittääkseni Kannustavia, Kärsivällisiä, Komeita, noin Kolmikymppisiä miehiä…? Hmmm… mitä enemmän asiaa puntaroin, sitä tarpeellisemmalta tällainen neljän K:n paketti alkaa kuulostaa. Haku päälle!

kuva3
Urheile ulkona, saat samalla raikasta ilmaa

Ulkolajejakin on tullut testattua. Ei mitään hölkkää, hiihtoa, sauvakävelyä tai muuta tylsää, vaan rehellistä välineurheilua. Uuden olympialajin golfin etiketti esimerkiksi vaatii tietyntyyppistä pukeutumista. Asut ovat kivoja ja mikä parasta, melkein aina -50% alennusmyynnissä. Mailat eivät ole mielestäni onnistuneen pelivireen kannalta niin tärkeitä, omani ovat ystävättäreltä käytettyinä hankitut. Johtuneeko niistä, mutta tasoitukseni on edelleen 54. Toisaalta, Green Cardin saamisestakaan ei ole vasta kuin neljä vuotta ja kaikki kesät eivät todellakaan ole yhtä otollisia pelin harrastamiselle. Hitaasti kiiruhtaen tässä kohtaa!

kuva5  kuva6

kuva4

Toinen todella kiinnostava ulkoilulaji olisi ratsastus, jos en pelkäisi hevosia niin paljon. Lajiin olisi varmasti kannattanut totutella jo lapsena, sillä aikuisena takaraivo edellä maahan putoaminen teki lopun hyvin alkaneesta harrastuksesta. Ehdin kuitenkin laukata ratsuni selässä syksyisessä metsässä tajutakseni, mistä kaikesta jään nyt paitsi. Katkeruutta ilmassa!

kuva7  kuva8

Talvilajeista suosikkini olisi ehdottomasti laskettelu. Vauhdin hurmaa, raikasta ilmaa, hissillä korkeuksiin! Alkeiskurssin suoritin 1980-luvulla Jyväskylän Laajavuoressa, jatkokurssin kävin Vuokatin harjoittelurinteessä muutama vuosi sitten. Kurssien väli taisi olla liian pitkä, sillä en sitten kuitenkaan uskaltanut nousta oikeaan hissiin. Tai ei se hissi, vaan se takauma alkeiskurssin alastulosta. Itsesuojeluvaisto ilmeisesti toimii.

kuva10  kuva9

Opiskele kieliä, jumppaat samalla aivoja

Aikuisopistot tarjoavat mielettömät määrät mielenkiintoisia kielikursseja. Kielen opiskelun lomassa oppii uutta myös muista kulttuureista. Kansalaisopiston kursseilla olen oppinut aikoinaan venäjän aakkoset ja italian alkeet. Törmäsin yllättäen italian opettajaamme ehkä 15 vuotta kurssin jälkeen ja kävi ilmi, että olin tehnyt häneen syvän vaikutuksen. Syykin selvisi: minä ja ystäväni olimme (muka) jättäneet oppikirjamme maksamatta! Tuota en kyllä usko tai sitten hän oli harvinaisen huono laskuttaja. Lamaannuin tiedosta niin, että en älynnyt tarjota maksua edes jälkikäteen.

kuva11  kuva12

Käsitöissä ja musisoinnissa auttaa, jos peukalo ei ole keskellä kämmentä

Käsityö ei ole ollut enää pitkiin aikoihin pelkkää sukankutomista tai pitsinnypläämistä. Pääkaupunkiseudun kansalaisopistossa otsikon alla voi tehdä esimerkiksi betonivalua, ikkunaremonttia ja huonekalujen kunnostamista. Noissa jos missä yhdistyy hienosti hyöty ja huvi. Ukulelen soittamisesta ei taida olla monelle varsinaista hyötyä, mutta olisihan sitä hauska rämpytellä vaikka saunan jälkeen.

kuva13kuva14

Nuorempana aikaa riitti kummasti kirjojen lukemiseen, käsitöihin, posliininmaalaukseen ja jopa kangaspuilla kutomiseen. Nykyään ompelukone ja saumuri saavat ruostua rauhassa kangaspinojen suojassa ja päivän lukukiintiö täyttyy Hesarin lukemisella aamupalalla. Iltaisin taas on niin helppoa uppoutua tietokoneen houkutuksiin… auts! Mutta onneksi on syksy, kaikki muuttuu kyllä parempaan suuntaan.

Syksyinen ideastage, hevostytön ja lätkäpojan huone

 Heppatyttö tarvitsee kunnon varusteet itselleen ja hevoselleen. Laadukkaista tuotteista on iloa pitkäksi aikaa ja ne kestävät kovaakin käyttöä. Räväkkä pinkki matto raikastaa muuten hillittyä sisustusta. Isosta peilistä on hyvä tarkistaa onko tukka hyvin ja kypärä suorassa. Kirkasmuovinen nojatuoli tuo modernia ilmettä romanttisen kirjoitus/meikkipöydän kaverina.

satgetytto

Pikkuveli on hurahtanut lätkään, mutta leikkii vielä mielellään Star Wars -hahmolla. Kaverin luokse matka sujuu hetkessä skeittilaudalla ja sarjakuvat kiinnostavat enemmän kuin läksyt. Pojan huoneen hyvänä pohjavärinä toimii musta, siihen on helppo yhdistää puunvärinen kirjoituspöytä ja väriä tuovat kirkkaan vihreät valaisin ja työtuoli. Ajattomilla huonekaluilla lapsi pärjää monta vuotta, parhaat saattavat lähteä mukaan jopa omaan kotiin.

stagepoika

Koulunalkamisen tiimoilta ideastagen toteuttivat sisustussuunnittelijat Anita Huotari ja Marja Lähde.

 

Tsemppiä ja menestystä kouluun, opintoihin ja harrastuksiin! Syksy on uusi alku!