Ulkokalusteita Milanon tyyliin

k2

Joka vuosi huhtikuun puolivälin tienoilla Milanon kaupunki Pohjois-Italiassa on muotoilun ja huonekalutrendien päänäyttämönä. Silloin siellä järjestetään maailman suurimmat sisustusalan messut nimeltään Salone del Mobile. Kaupunki houkuttelee satoja tuhansia vierailijoita paikalle, kun alan ammattilaiset ja sisustuksesta kiinnostuneet kaikkialta maailmasta saapuvat Milanoon. Milanon design-viikko toimii myös lähtölaukauksena kesään. Puut ja pensaat ovat täydessä kukassaan ja nurmikot yhtä vihreitä kuin Suomessa kesäkuussa.

Olohuone jatkuu ulos

Ulkotilat nähdään Milanossa sisätilojen jatkeena. Sisälle valitun tyylin ja värimaailman halutaan jatkuvan myös ulos, jolloin ulkotilasta muodostuu ikäänkuin toinen olohuone. Tiikki on tyylikäs ja kestävä luonnonmateriaali niin sisällä kuin ulkonakin käytettäväksi. Siihen sopivat yhdistettäväksi uudet, pehmeät säänkestävät tekstiilit. Huonekalut suunnitellaan alusta alkaen sekä sisä- että ulkokäyttöön.

k2  k3  k4

Hienostunut tyyli suosii hillittyjä neutraaleja sävyjä. Silloin tiikkiin yhdistetään käsinkudottua maanruskeaa Tricord-lankaa, jonka koostumuksessa on polyolefiniä, tai metallikehikon ympärille letitetään saumattomaksi putkeksi kudottua erikoistekstiiliä, jonka pehmeyttä vielä lisää vaahtomuovitäyte.

k5  k6

Toiset valmistajat kietovat epoksoidun alumiinirungon ympärille leveää merikelpoista polyesternarua. Tuolien ja sohvien istuin- ja selkänojatyynyt ovat vettähylkivää ulkokäyttöön suunniteltua vaahtomuovia, ja ne on päällystetty Sunbrella akryylikankaalla. Sunbrella on äärimmäisen kosteudenkestävää eikä haalistu auringonvalossakaan.

k7  k8

Hillitystä maanläheisestä väriskaalasta toiseen ääripäähän asettuu Afrikka-kokoelma. Tuolit ja sohvat valmistetaan käsin värikkäistä langoista Senegalissa. Lanka on samaa, jota kalastusverkoissakin käytetään. Kuvassa näkyvän Banjooli-tuolin muotoiluun inspiraatio on saatu strutsien kosiotanssista. Pöydät ovat samaa materiaalia.

Mikä ratkaisee kalusteen valinnan

Ulkokalusteen valintakriteereitä ovat ulkonäkö, säänkestävyys, mukavuus, hinta ja ekologisuus. Eri materiaaleilla on erilainen säänkestävyys, erilainen ulkonäkö ja ne tuntuvat erilaisilta. Etelä-Euroopassa suositaan luonnonmateriaaleja ja säänkestäviksi käsiteltyjä tekstiilejä. Ulkonäölle ja mukavuudelle pannaan suurta painoa. Viime vuosina Suomessa nähdyt polyrottingista, artwoodista, alumiinista ja betonista valmistetut kalusteet sen sijaan eivät olleet Milanon juttu. Vaikka niiden säänkestävyys onkin hyvä, ne ovat liian kovia, kylmiä ja kantikkaita sisäkalusteiksi.

k9  k10

Muovista ja metallilangasta valmistetut kalusteet ovat helppohoitoisia ja hyvin säiden vaihtelua kestäviä. Niiden etuna on myös se, että valikoimissa on paljon muotoja ja värejä. Jotkut niistä ovat jopa tyylikkäitä. Uusia muovisia tuolimalleja tulee markkinoille joka vuosi. Tämän vuoden uutuustuotteen, kuvan Airway-keinun, on suunnitellut Philippe Starck.

k11 k12

Myös metallituolien muotoiluun on panostettu. Teräslangat muodostavat lehtien suonia muistuttavan kuvion. Kokoelma on nimeltään tietenkin Leaf. Leikkisää lasten tuolia on helppo siirtää paikasta toiseen, sillä siinä on muovinen pyörä ja muoviset kädensijat aisoissa. Tästä tuolista tulee mieleen kottikärryt. Ihanaa, että lapsetkin huomioidaan kesäkalusteissa.

Vaikka keväinen Milano onkin vienyt sydämeni joka kerta siellä käydessäni, on Suomen kesä lyhyydestään huolimatta vertaansa vailla. Nauttikaamme jokaisesta kauniista kesäpäivästä ulkosalla vehreässä luonnossa ja puhtaassa ilmassa mahdollisimman paljon. Toisilla meistä on kesämökki, toisilla oma piha, puutarha tai terassi, toivottavasti vähintään se parveke. Olosuhteisiin ja käyttötarkoitukseen oikein valitut mukavat ja tyylikkäät kalusteet, joissa todella voi rentoutua, tekevät ulkona oleskelusta nautinnon. Niiden valintaan Milanon messuilta tuomani vinkit toivottavasti antoivat sinulle ideoita.