Ideoita ruokailutilan sisustamiseen

Ideoita ruokailutilan sisustamiseen


Tink-pöytä ja Fawn-ruokatuolit ovat valkolakattua tammea. Ne muodostavat kauniin, kepeän ja ajattoman kokonaisuuden ruokailutilaan. Pöytä ja tuolit Vepsäläiseltä. Kuva: Kuvio

Ruokailutilan sydän on ruokapöytä, jonka ympärille muu sisustus rakentuu. Ruokapöydän tulee istua ympäröivään tilaan tyyliltään, mutta myös mittasuhteiltaan, sillä oikean kokoinen pöytä tekee tilasta tasapainoisen. Liian pieni pöytä isossa tilassa näyttää kutistuneelta ja liian iso pöytä pienessä tilassa puolestaan tekee tilasta tukkoisen. Suosittelen yleensä valitsemaan isoimman mahdollisen tilaan sopivan ruokapöydän, sillä käytännössä ruokapöytä ei koskaan osoittaudu liian isoksi, kun sen ääreen istuu useampi ihminen nauttimaan tarjoiluista.

Ruokailuryhmästä saa mielenkiintoisemman valitsemalla tuolit eri sarjasta pöydän kanssa. Esimerkiksi vanhan, hieman rustiikkisen puupöydän kanssa voi hyvin yhdistää modernit metallirunkoiset tuolit, jolloin kokonaisuudesta saa mielenkiintoisen. Joskus ruokapöydän muotokieli on kuitenkin niin erityinen, että sen kannattaa valita sille suunnitellut tuolit, jotka yhdessä pöydän kanssa muodostavat kauniin, harmonisen kokonaisuuden ruokailutilaan.

Maton pitäminen ruokailupöydän alla jakaa mielipiteitä ja on täysin makuasia. Maton valintaa puoltaa se, että se rajaa ruokailuryhmän näyttäväksi kokonaisuudeksi. Ruokapöydän alle tulevan maton pitää kuitenkin olla riittävän iso. Hyvä sääntö on, että lattialle valitaan vähintään 60 cm leveämpi matto pöydän molemmilta puolilta ja päistä vähintään 30 cm, mikäli päissä ei ole tuoleja. Kun tuoli vedetään pöydästä ulos, sen jalat eivät saa ”tippua” matolta pois. Usein sopivaa ei löydy valmiin kokoisista matoista, mutta mittatilausmatoista löytyy hyviä vaihtoehtoja. Ja toisin kuin usein luullaan, mittatilausmatot eivät ole erityisen kalliita. Ruokailuryhmän alla olevan maton tulee olla ruokailupöydän alle sopivaa materiaalia. Paksut pörröistä materiaalia olevat matot kannattaa unohtaa. Esimerkiksi matala ja napakka villamatto sopii hyvin ruokapöydän alle, sillä villa hylkii likaa.

Valaistus ja tilaan sopivat valaisimet kruunaavat ruokailutilan. Nykyisin suositaan isokokoisia valaisimia ja varjostimia. Kuuden hengen ruokapöydän ylle voi hyvin laittaa kaksikin läpimitaltaan reilun kokoista valaisinta. Hyvä asennuskorkeus on n. 80 cm ruokapöydän yläpuolella, toki riippuen valaisimesta. Pääasia on, että valaistus ei häikäise ruokailijoita ja antaa valoa riittävästi pöydän ylle. Himmennettävät polttimot ja sähkömiehen asentama himmenninkytkin varmistavat, että valaistuksen ruokapöydän yllä saa säädettyä tarpeen mukaan kirkkaasta himmeäksi vaikkapa tunnelmallisia kynttiläillallisia varten.

Harkittu kattaus viimeistelee ruokailuhetken eikä kauniin kattauksen tarvitse olla työläästi toteutettava. Kivat ja täysin ilmaiset koristeet syksyiseen kattaukseen saat luonnosta: sujauta väriä muuttaneet pihlajan- tai vaahteranlehdet lautasliinan ylle ja syksyinen kattaus on valmis!

Teksti: Heli Virtanen
Kirjoittaja tekee sisustussuunnittelua koteihin ja yrityksille Iloa360-suunnittelutoimistossaan.


Kuva: Pixabay