Joulun tunnelmaa kodin sisustukseen

kuva1

Taas on se aika vuodesta, jolloin lähestyy usealle meistä se kaikkein rakkain juhla, joulu. Nyt on hyvä jo hyvissä ajoin kääntää katseet jouluun ja luoda kotiin joulun tunnelmaa. Mitä sitten on tämä tunnelma? Oi, se on paljonkin. Se on hyvää mieltä, yhdessäoloa, pipareiden paistamista, lahjojen paketointia ja tietysti tämän blogin näkökulmasta kodin sisustuksen valmistamista jouluun. Tein Tiina Hautalan kanssa ideastagelle joulun tunnelmaa joulukattauksen ja muun sisustuksen kautta. Teemana meillä oli vaalea skandinaavinen joulu, jossa puu on näyttävästi läsnä.

Joulu on värejä

Joulun perusvärit ovat jo pitkään olleet erityisesti punainen ja vihreä. Tietysti näin, onhan tonttujen lakit ja monet joulukukat punaisia. Ja vihreä on tullut joulun väriksi ihanasta joulukuusesta ja muiden joulukasvien vihreästä loistosta. Halusimme joulustagessa kunnioittaa näitä kautta aikojen suosittuja jouluvärejä. Punainen on stagessa edustettuna tänä syksynä niin trendikkäänä viininpunaisena kynttilöissä ja pienessä matossa. Vihreä taas on läsnä eri sävyissä vedenvihreästä tummaan havunvihreään.

Joulu on yhä enemmän myös muiden värien riemua. Joulukukat loistavat nyt monissa väreissä ja muovikuusiakin saa vaikkapa lumenvalkoisina. Jokainen voi itse valita kotiinsa itseään miellyttävät joulun värit. Viime vuosina on nähty vitivalkoista joulua, mustaa joulua, pastellinsävyistä joulua ja vaikka mitä. Yhtä oikeaa ratkaisua värien käyttöön ei siis ole. Omasta mielestäni on hauskaa välillä kokeilla uusia väriyhdistelmiä joulussa. Tänä jouluna värit ovat omassa kodissani punainen ja luumu ja tietysti vihreä joulun kasveista. Punainen on myös se väri, johon omassa kodissani aina eri kokeilujen jälkeen palaan.

kuva2

kuva13  kuva4

Joulu on valoa pimeyden keskellä

Joulun valo on erityisesti kynttilöiden valoa. Kynttilöitä voi jouluna olla paljon ja ne voi asetella näyttäviin ryhmiin. Kynttilöiden väri noudattaa muuta jouluun valittua värimaailmaa. Kynttilöiden kanssa voi yhdistää luonnon materiaaleja – kukkia, havuja, käpyjä.

Kynttilöiden lisäksi joulun tunnelmavaloa luomaan löytyy nykyään myös paljon muita vaihtoehtoja. Joulukuusessa on yleensä turvalliset sähkökynttilät, ulkoa loistaa puihin kauniisti asetellut ledvalot ja sisälläkin käytetään erilaisia sähkökynttelikköjä ja valonauhoja. Suosittelen silti sytyttämään myös ihka oikean kynttilän joulun kunniaksi.

Joulustagella kynttilät ovat pääosassa joulupöydässä eri korkuisina ja värisinä pöytäkynttilöinä. Kun ulkona hämärtyy ja väki kokoontuu joulupöydän ääreen herkuttelemaan, niin sytytetään kynttilät luomaan joulun tunnelmaa. Jos kynttilän valo ei riitä jouluherkkujen valitsemiseen, niin ruokapöydän valaisin voi olla himmennettynä tuomassa lisävaloa. Ja kun aattoillan rauha laskeutuu taloon, voin käpertyä nojatuoliin lukemaan joulupukin tuomaa kirjaa jalkavalaisimen antaessa valoa.

kuva5  kuva6  kuva7

Joulu on koristeellisuutta ja pieniä yksityiskohtia

 Monesti joulukoristeisiin voi liittyä paljon tunnearvoa ja rakkaita muistoja. Se hetki, kun ottaa joulukoristelaatikon esille ja tapaa kaikki vanhat tutut – tämä on tuotu Ranskasta, tämän sain pikkutyttönä. Monessa kodissa onkin kasapäin joulukoristeita eri vuosikymmeniltä.Kaikkia koristeita ei kuitenkaan välttämättä tarvitse ottaa joka joulu esille. Koristeista on hyvä tehdä harkittuja asetelmia, eikä ripotella niitä joka pöydälle ja hyllylle.Tontuista voi tehdä vaikka tonttupöydän sivupöydälle ihastuttamaan perheen pienimpiä ja miksei isompiakin. Koristeet toimivat myös hyvin kokonaisuutena kynttilöiden kanssa.

Jos ei ole koristeellista tyyppiä, niin jo pienillä yksityiskohdilla saa joulutunnelmaa kotiin. Joulustagessa joulua tuovat kynttilöiden lisäksi tekstiilit. Pienellä tummanpunaisella villamatolla saa heti vaaleaan sisustukseen joululisän. Parhaan joulutunnelman saa usein lisäämällä kotiin upeita joulukukkia. Myös erilaiset havupuut ja irtohavut tuovat ihanasti tunnelmaa. Ja jos vain mahdollista, viimeistele joulutunnelma oikealla joulukuusella koristeineen. Sen tuoksu viimeistään tuo joulun kotiisi.

kuva8  kuva9  kuva10

Joulu on yhdessäoloa

Jouluna kokoonnumme perheen kesken viettämään yhteistä aikaa. Usein tähän liittyy aaton joulupöytä. Ruokapöytä katetaan juhlaa varten ja sen äärellä viivytään pitkään. Joulun ideastagea hallitsee massiivitammipöytä. Sen toisella puolella on samaan sarjaan kuuluva penkki, joka on hyvä vaihtoehto irtotuoleille. Toisella puolella taas on irtotuoleja. Tuolien ei välttämättä tarvitse olla kaikkien samanlaisia, vaan hyvinkin erilaiset tuolit voivat muodostaa ruokapöydän ympärillä hienon kokonaisuuden. Ja lapsethat ovat joulun keskipisteenä. Stagelta löytyy Stokken syöttötuoli, joka muuntuu lapsen kasvaessa.Tuolissa lapsen on helppo istua ja olla mukana joulupöydässä.

kuva11  kuva12

Kyllähän se kaikkein tärkein asia joulussa on joulumieli ja juuri yhdessäolo. Jos hankkii joululahjat hyvissä ajoin ja tuo ainakin ripauksen joulutunnelmaa kodin sisustukseen, niin joulun saapuessa voi hengähtää ja nauttia hyvillä mielin joulun taiasta.

Kuuntele…

tiukuja voit jo kuulla,

joulu on porraspuulla.

Sytytä kynttilä, hiljenny tovi,

avaa joululle ovi.

 

Mukavaa joulunaikaa!

 

Joulun stagen suunnitteli Anne Lammi ja Tiina Hautala.

Kuvat: Tiina Hautala, Kuvio, Pinterest