Kodin työtilat taaperosta vaariin

kuva1

Suomen ihana suvi alkaa olla ehtoopuolella. Kesäloman jälkeen palaamme energisinä töihin. Koululaiset aloittavat uuden lukuvuoden ja opiskelijat kansoittavat jälleen opinahjojensa käytävät ja luentosalit. Kotien sisustamisen painopiste siirtyy pihoilta, terasseilta ja parvekkeilta sisälle, kesämökeiltä kodin työtiloihin.

Samat lainalaisuudet pätevät sisustettaessa lapsille kuin aikuisillekin. On otettava huomioon tilan asettamat vaatimukset koon, muodon ja luonnonvalon suhteen, mitä toimintoja tilaan sijoitetaan, ja kuka tai ketkä tilaa tulevat käyttämään. Nykyajan tendenssinä on rakentaa pienempiä asuntoja, ja erilliset työhuoneet alkavat olla historiaa. Lastenhuoneisiin sen sijaan pyritään sijoittamaan kaikki lasten kotona tekemät toiminnot nukkumisesta leikkeihin ja läksyjen teosta kaverien kanssa hengailuun.

Leikki on lapsen työtä

Lastenhuoneen sisustuksessa kannattaa panostaa muunneltavuuteen ja valita ajattomia huonekaluja, sillä lapsi kasvaa nopeasti. Vauvavaiheen ohittaneen taaperon huone sisustetaan ennen kaikkea leikkien ehdoilla. Markkinoilla on hyvät valikoimat pienille ihmisille tarkoitettuja kalusteita. Lapsi oppii panemaan lelunsa paikoilleen, jos niille varatut säilytystilat ovat hänen ulottuvillaan. Näin huoneen siivoaminenkin helpottuu. Jos asunto on pieni, eikä lapsella ole omaa huonetta, järjestetään leikkinurkkaus ja lelujen säilytys yleensä perheen keskeiseen oleskelutilaan. Lastenhuoneen värit voivat olla mitä vaan, jopa mustaa. Jos joskus on ajateltu, että lapset pitävät vain kirkkaista väreistä, niin jo ennen kouluikää moni ilmoittaakin nykyään lempivärikseen mustan.

kuva2  kuva3

Lastenhuoneita sisustetaan erilaisten teemojen mukaan, lasten toiveita kuunnellen. On merirosvolaivaa, formula-autoa, avaruus- ja viidakkoteemaa jne. Usein näissä teemojen toteutuksissa vain mennään liian pitkälle. Lapsi kasvaa nopeasti ulos teemahuoneesta, ja silloin on hyvä, jos sisustus on helposti muunnettavissa aikuismaisemmaksi.

Lapset pitävät roolileikeistä ja rakastavat majoja ja telttailua. Pieniä tiipii-telttoja onkin tarjolla lastenhuoneisiin monilla valmistajilla. Niissä voi nukkua päiväunet, kutsua leikkitovereita leikkimään tai äidin ja isän vierailulle, leikkiä kotia, kauppaa tai piilosilla oloa.

kuva4  kuva5

Lapsen piirustus- ja askartelupöytä voi myöhemmin toimia täysikasvuisen yöpöytänä, sivupöytänä tai sohvapöytänä, kun kalusteeksi on valittu ajatonta designia neutraaleissa väreissä. Puolapuut, renkaat, hulavanne, hyppynaru, koripalloteline ja jumppapallo rohkaisevat liikunnallisiin harrastuksiin. Kekseliäimmät sisustajat panostavat lasten viihtyvyyteen sijoittamalla lastenhuoneeseen karkkiautomaatin!

Harrastukset saavat näkyä

Koululaisten ja opiskelijoiden tarpeet vaativat hieman erilaiset kalusteet kuin alle kouluikäisten lasten. Hyllykköjä ja vanerisia lokerikkoja seinille, vaaterekki tai seinänaulakoita. Koululaisen kirjoituspöydän hankkiminen tulee yleensä ajankohtaiseksi esikouluiässä. Jos pöytä on klassikko, jonka on tarkoitus olla käyttökelpoinen vielä silloinkin, kun lapsi on kasvanut aikuiseksi ja muuttaa omaan kotiinsa, on työtuoli se, jonka korkeuden tulisi olla säädettävissä.

Sopivan korkuisen tuolin lisäksi hyvä valaistus tekee koululaisen työtilasta ergonomisen.

kuva6  kuva7

Harrastuksiin liittyvillä välineillä saadaan huoneen asukin persoonaa näkyviin. Niistä saa mielenkiintoisia sisustuselementtejä, ja onhan niille löydyttävä myös säilytystila, joko reilusti näkyvillä tai siististi piilossa komeron ovien takana. Suuret ja muhkeat lattiatyynyt ja säkkituolit ovat erityisesti nuorison suosimia istuimia. Ne ovat mieluisia löhöämispaikkoja kaverien kanssa kännykällä chattailemiseen tai musiikin kuuntelemiseen.

kuva1  kuva9

Kodin kompaktit työpisteet

Etätyöt ovat yleistyneet ja yhä useampi yrittäjänä aloittava käynnistää toiminnan kotoaan. Tietokonetta käytetään kotona niin työasioissa kuin vapaa-ajan asioidenkin hoitamiseen. Yksinkertaisimmillaan työpisteen muodostavat siro työpöytä ja tuoli. Myös ruokapöytää voidaan käyttää työpöytänä. Työtuoliksi käy mainiosti ruokapöydän tuoli, niitäkin on eri korkuisia. Työpisteen säilytyskalusteet valitaan tarpeiden mukaan. Työpöydän laatikosto, siro kirjahylly seinällä, isompi hyllykkö mappeja varten tai oikein arkistokaappi – harvemmin sentään enää viimeksi mainittua.

kuva10  kuva11

Kun työtä tehdään kotona paljon, esimerkiksi yksityisyrittäjän ollessa kyseessä, ergonominen työasento on erittäin tärkeä. Silloin työtilaan voidaan hankkia toimistopöytä sähkösäätöisin jaloin ja työtuolina on korkeussäädöillä varustettu satulatuoli. Seinälle nostettava klaffityöpöytä on oivallinen pienten tilojen ratkaisu. Pöytään kuuluva kapea seinähylly ja pöydän päässä olevat taskut säilyttävät tärkeimmät paperit ja konttoritarvikkeet. Yllä oikealla olevan kuvan mukaista pöytää saa useimmilta keittiökalustevalmistajilta.

kuva12  kuva13

Ajan hengen mukaisesti pieni työpöytä riittää kannettavalle tietokoneelle ja yhdelle A4-paperipinolle. Tällaisen työtilan voi kalustaa minkä tahansa huoneen yhteyteen.

kuva14

Työhuoneessa voidaan myös majoittaa yöpyviä vieraita. Kätevä kaappisänky nostetaan seinäkaappiin, kun vieraat ovat lähteneet.

kuva15 kuva16

Kotona olevan työpisteen tarve ei häviä senkään jälkeen kun aktiivinen työura jää taakse. Läppäri mahtuu pienelle sirolle pöydälle hyvin, ja sillä maksellaan laskut, tilataan matka- ja konserttiliput, ja pidetään yhteyttä lapsiin ja lastenlapsiin. Säilytystilaa ei tarvita paljon, työpöydän matalat laatikot ja halkojen kantotelineestä kekseliäästi tuunattu hyllykkö riittävät, aina ei tarvita niitäkään.

Kaikki tässä jutussa esiintyvät kuvat on otettu kuluvan vuoden asuntomessuilta Seinäjoelta. Toivottavasti saat niistä ideoita kotisi työtilojen sisustamiseen.