Kotoilua syksyllä

Kuva: Kuvio

Syksy on täällä ja pimeys, sade, tuuli. Tällöin kaipaa erityisesti kodin lämpöä ja mukavaa oleilua ja elämistä perheen ja ystävien kanssa. Ideastagelle rakensin Tiina Hautalan kanssa syksyn viihtyisän oleskelutilan, jossa voi lukea, pelata, askarrella, tehdä läksyjä ja vaikka mitä.

Persoonallisia koteja

Tällä hetkellä on vahvasti vallalla ajatus kodista puuhastelun, rentoutumisen ja mukavan yhdessäolon paikkana. Ikea puhuu elohuoneesta, jossa käsitys olohuoneesta staattisena TV:n tuijotuspaikkana saa väistyä. Elohuone on paikka, jossa harratetaan, leikitään, tehdään töitä, rentoudutaan jne. Tanskalaisten hyggeily eli kotoilu on edelleen tätä päivää – tyytyväisyyttä, kiireettömyyttä, läheisyyttä, ystäviä ja yhdessäoloa, turvallisuudentunnetta.

Tähän liittyy mielestäni myös se, että Ihmiset haluavat yhä enemmän persoonallisia koteja, joissa on asukkaan omannäköisiä ratkaisuja. Kodissa saa näkyä oma tyyli ja historia sekä harrastukset. Ihmiset uskaltavat irroitella kodin sisustamisessa enemmän. Varovaisuus on väistymässä.

  

Kuvat: Pinterest

Syksyn materiaaleista huokuu lämpö ja pehmeys

Erityisesti syksyllä kaipaa tekstiileissä pehmeyttä ja lämpöisyyttä. On ihanaa kääriytyä torkkupeittoon mukavalle sohvalle. On ihanaa upottautua tyynyjen sekaan. On ihanaa upottaa varpaansa pehmeään mattoon.

Sametti on ollut jo jonkin aikaa varsin pinnalla oleva materiaali. Mielestäni sametti sopii ihanasti syksyyn ja talveen. Sen pehmeys ja intensiivisyys ilahduttaa ja houkuttaa. Syksyllä luonnonmateriaalit tuntuvat erityisen tärkeiltä. Varsinkin villa tuo ihanasti lämpöä ja tunnelmaa kotiin. Myös puu materiaalina lämmittää huonetilaa. Puu onkin ollut jo jonkin aikaa varsin suosittu sisustusmateriaali. Puu voi nyt olla rouheaa ja viimeistelemätöntäkin ja tumman ruskea puu on tehnyt paluun.

Valitsimme syksyn ideastagelle sameettisohvan, jonka syleilyyn voi jäädä lukemaan kirjaa tai jutustelemaan. Pehmeä graafinen matto tuo lämpöä tilaan. Puu on keskeisessä asemassa massiivitammena. Sitä on sekä lipastossa että sohvapöydän kannessa.

    

Kuvat: Anne Lammi, Kuvio

Syksyn tummat ja intensiiviset värit ilahduttavat

Viimeaikoina on ollut pinnalla varsin voimakkaita ja tummia murrettuja värejä. Habitare-messuilla näkyi paljon tummansinistä, terrakottaa ja vihreää. Myös harmaan ja ruskea eri sävyt ovat tällä hetkellä käytössä. Mielestäni voimakkaat, tummat värit sopivat ihanasti syksyyn. Ne kutsuvat luokseen ja tekevät tilasta intensiivisen ja täyteläisen.

Vastapainoksi pastellivärit ovat edelleen vahvoilla. Juuri kuulin, että ensi vuoden laatta uutuuksissa on paljon pastellia.

  

  

Kuvat: Anne Lammi

Ihania syysiltoja omassa kodissa perheen ja ystävien kanssa puuhaillen, rentoutuen ja nauttien!