Nyt mennään ulos

photo1

Terassikausi on nyt avattu! Terassit ovat tulleet osaksi kodin tiloja, joissa viihdytään kesäkaudella aamusta iltaan. Arki siirtyy entistä enemmän ulos. Terassien ja parvekkeiden sisustamiseen nähdäänkin nykyään enemmän vaivaa ja ja niihin jaksetaan panostaa. Ulkotilat sisustetaan huolella kauniiksi eivätkä ne ole enää ylimääräisiä varastotiloja

Sormet syyhyävät päästä uusien istutusten kimppuun. Puutarhaliikkeissä ja erilaisten puutarhablogien parissa tulee vietettyä tunti jos toinenkin. Ahkerimmat puutarhapeukalot ovat aloittaneet siementen kylvämisen jo syksyllä. Perennoja on vaihdettu ystävien kesken ja kalustekaupoissa on vertailtu erilaisia puutarhakalusteita. Toiset himoitsevat päästä mullan möyhintään, toiset terassien sisustamiseen.

Ulkotiloihin soveltuvien kalusteiden tyyli- ja tuotevalikoima on laajentunut kovasti. Mahtavaa! Tyylikirjossa löytyy kalusteita niin skandinaavisen yksinkertaisen tyylikkyyden ystäville kuin romanttisesta rottinkityylistä pitäville. Valinnan varaa löytyy sekä suurille terasseille että pienille parvekkeillekin. Terassit ovat monesti myös se paikka, jossa uskalletaan kokeilla enemmän omia DIY juttuja ja kierrätysmateriaaleja. Puulavojen käyttö erityisesti ulkotilojen sisustamisessa oli huipussaan pari vuotta sitten. Myös itse tehdyt betoniset sisustuselementit ovat olleet pinnalla jo vuosia.

Kaiken ei pidä olla sitä miltä ne ensin näyttävät. Hong Kongin kukkalaatikosta saatiin mainio minihiekkalaatikko. Ja äidin vanha kakkuvuoka soveltuu hyvin myös perheen pienimmän leikkeihin.

photo2  photo3  photo4

Keinut soveltuvat vaikka mihin. Löytyykö varastoistasi vanhaa tai uutta puuta, tai käyttämätön keinu? Tee itsellesi kätevä hyllykkö uusimalla köysi ja ehkä maalaamalla laudat. Laita solmut vain sopiville korkeuksille ja lado lautoja päällekkäin niin monta kuin on tarvetta. Parasta on jos saat kiinnitettyä köyden myös alhaalta kiinni, niin tuuli ei pääse keinuttamaan hyllykköäsi. Jos ensi vuonna haluat terassille jotain uutta, niin voit helpolla maalata laudat uuden värisiksi sekä vaihtaa köydet toisen värisiksi. Tämäkin kokonaisuus oli Helsingissä Oma Koti-messuilla kokonaan valkoisena.

Materiaaleista

Puu on ollut pitkään tyypillinen ja hyvä valinta ulkokalusteisiin sekä terassimateriaaliksi. Puun laadun valinnalla on suuri merkitys. Kestävä puulaji ulkokalusteisiin on tiikki. Se on luonnonmateriaali, joka kestää erilaissa sääolosuhteissa. Tiikki on kuin arvokas gentleman: jos sen annetaan vanhentua rauhassa, sade ja voimakas tuuli antavat sille sen kauniin, patinoituneen, hopean harmaan luonteen. Toki muitakin puuvaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Kannattaa vertailla ja miettiä mikä sopii omaan tarpeeseen. Haluatko päästä helpolla vai mahdollisesti öljytä kalusteita uuteen kuosiin aina keväisin?

photo5

Vepsäläiseltä löytyneiden terassi- ja ulkotiloihinkin soveltuvien keinutuolit ovat nyt saaneet raikkaita muotoja.

Metallisissa kalusteissa pinta on käsitelty kestävästä jauhemaalatusta alumiinista, joka kestää ulkonakin. Metalliset kalusteet ovat pitkäikäisiä kunhan pitää huolen että maalipinta pysyy ehjänä.

Hyvät säänkestävyysominaisuudet ja helppo puhtaana pidettävyys ovat valttia. Olemme jo tottuneet puutarhakalusteissa säänkestäviin kalusteisiin. Polyrottinki on kenties tullut jo tutuksi. Synteettiset materiaalit ovat kehittyneet valtavasti ja niiden erilaiset ominaisuudet ovat parantuneet niin fyysisesti kuin esteettisestikin. Boknäs myy mm. Cane-Line- terassikalusteita. Materiaali on kulutusta kestävää läpivärjättyä Cane-Line weave®-polyeteenikuitua. Perinteisistä punoskalusteista poiketen Cane-Linen tuotteet kestävät vuodenaikojen vaihtelua. Kaikki kalusteet sietävät vettä, pakkasta ja UV-säteitä säilyttäen hyvin värinsä. Vahvan materiaalin sekä optimaalisen punontatekniikan ansiosta ne ovat myös joustavia ja miellyttäviä istua. 

photo6

Samoin myös tekstiilit ovat kehittyneet niin että ne kestävät ulkotiloissakin. Toki myös tavallisetkin tekstiilit sopivat, kunhan jaksat kerätä ne sateen alta pois. Jos ei ole omaa pihaa, voisi nurmikon vihreydestä nauttia Mattokympin vihreällä ulkotiloihin soveltuvalla matolla. Toisaalta esim. terassilla olevan ruokapöydän alle voisi levittää ulkotiloihin soveltuvan maton. Tällöin vältytään terassilaudoituksen alle tippuvilta ruokailuvälineiltä ja saadaan samalla lisää viihtyisyyttä.

photo7  photo8

Betoni ja sementti ovat tulleet puutarhoihin ja terasseille. Vepsäläiseltä löytyy rouhea istutuspenkki betonista ja metallista. JYSKistä kätevä sementtinen VANN- pikkupöytä tai -istuin . Mitä käyttöä sinä sille keksisit?

photo9

Luonnon rottinki materiaalina poikkeaa näistä synteettisesti valmistetuista näköissisar-tuotteistaan täysin. Rottinkia ei tule jättää suoraan auringonpaisteeseen, sateeseen tai sään ääriolosuhteisiin. Rottinki ottaa siipeensä, jos sen hylkää luonnon armoille: se saattaa vahingoittua tai haalistua. Se on kuitenkin kaunis ja luonnon materiaalia.

Valosta

photo10

Terassikausi on Suomessa lyhyt ja sitä on mukava pidentää niin pitkäksi kuin mahdollista lasitettujen parvekkeet ovat vakiintumassa niin omakotitalojen, rivitalojen kuin kerrostalojen lisähuoneiksi.

Suomen kesässä parasta on aurinko. Sen hellivä kesäinen valo kirkkaalta taivaalta on ilmiö josta jaksamme haaveilla tammikuisena päivän. Kesäillat ovat pitkiä, silti valaistus on ulkotiloissakin tärkeää. Hyvä valaistus luo sekä turvallisuutta että viihtyisyyttä. Terassillekin soveltuvissa valaisimissa on led mahdollistanut valaisimien sijoittelun vapaammin. Valaisimissa on valikoimaa, jotkut toimivat sähkövirran lisäksi myös verkkovirralla, aurinkoenergialla tai ladattavalla akulla.

photo11

Fatboy Edison the Petit Soveltuu sisälle ja suojattuun ympäristöön ulos, terassille tai parvekkeelle. Toimii verkkovirralla tai ladattavalla akulla. Mallia on saatavana myös isompana.

Nautitaan näistä ihanista keväisistä päivistä ja unelmoidaan jo kesän lämmöstä! Leppoisaa kevättä sinulle!