Nyt on aika laittaa pihat, terassit ja parvekkeet kesäkuntoon!

Ensimmäisen lämpimän kesäpäivän saapuessa on mukava keskittyä vain siitä nauttimiseen, kun terassi, parveke tai piha on laitettu jo valmiiksi kuntoon. Tämä muistilista auttaa sinua huomioimaan muutamia keskeisiä asioita, joiden avulla saat luotua kotiisi toimivan ja viihtyisän kesäkeitaan

Värejä vai ei?
Ulkotilojen sisustamisessa voi hyvin käyttää voimakkaita värejä, vaikka niitä ei sisätiloissa suosisikaan. Myös maanläheiset sävyt tai mustavalkoisuus on toimiva paletti niin kalusteissa kuin tekstiileissäkin. Lähestyvän kesän vihreys joka tapauksessa lisääntyy nyt päivä päivältä ja tuo raikkautta ja väriä ympärille.

Kalusteet tarpeen mukaan
Mitä terassilla tai parvekkeella tehdään? Mikäli ruokaillaan, kannattaa hankkia riittävän iso pöytä tuoleineen. Muussa tapauksessa sohvat, tuolit ja pöydät voivat olla myös matalia ja niissä kannattaa panostaa erityisesti mukavuuteen. Auringonpalvoja tai nautiskelija puolestaan arvostaa säädettäviä aurinkotuoleja, joissa saa otettua miellyttävän makuuasennon.

On tärkeää, että hankittavat kalusteet ovat mittasuhteiltaan oikean kokoiset. Pieneen tilaan ei kannata hankkia jättimäisiä kalusteita tai toisinpäin. Oikean kokoiset kalusteet saavat tilan näyttämään tasapainoiselta. Kalusteiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, kunhan ne tyylinsä puolesta toimivat yhdessä. Kalusteiden lisäksi aurinkovarjo hyvä lisä, jonka alle voi tarvittaessa vetäytyä suojaan auringolta.

Matot ja muut tekstiilit
Matto luo hyvän taustan kalusteille ja tekee terassista tai parvekkeesta olohuonemaisen.
Jos tila on säältä suojassa, on vaihtoehtoja runsaasti, mutta säänkestäviä mattojakin löytyy nykyisin melko hyvin. Lisäksi tyynyillä ja huovilla saa luotua persoonallista ilmettä ja ne tarjoavat lämmikettä myös viileisiin kesäiltoihin. Mikäli terassille tai parvekkeelle voi laittaa verhot, saa niiden avulla näkösuojaa. Ne tuovat tilaan myös kivaa, kodinomaista tunnelmaa.

Useimmat tekstiilit eivät kestä suoraa auringonpaahdetta ja niiden värit voivat haalistua jo muutamassa tunnissa. Tämä kannattaa huomioida tekstiilejä valitessa. Myös sade ja siitepöly jättävät jälkensä tekstiileihin ja kalusteiden pehmusteisiin, minkä vuoksi ne on hyvä tuoda suojaan silloin kun niitä ei käytetä.

Valaistuksella tunnelmaa
Valaistus luo tunnelmaa etenkin loppukesän iltojen pimentyessä. Muun muassa erilaiset lamppunauhat, joita on nykyisin paljon erilaisia, ovat kivan näköisiä viritettynä kulkemaan kalusteiden yllä ja niillä saa myös rajattua tilaa. Huomioitavaa on, että niiden tulee olla ulkotiloihin sopivia. Lyhdyt ja kynttilät toimivat terassilla ja parvekkeella tunnelmaluojina aina, vuodenajasta riippumatta.

Säilytyslaatikot ja -korit
Usein pihalla tai parvekkeella on pientä ylimääräistä tavaraa, joka saa helposti tilan näyttämään sotkuiselta. On istutuslapiota ja -talikkoa, multapussia, puutarhasaksia, istutusruukkuja… Pienet sekalaiset tavarat kannattaa kerätä talteen kauniisiin koreihin tai säilytyslaatikoihin, jolloin ne ovat poissa silmistä, mutta silti kätevästi saatavilla tarpeen tullen. Erilaiset korit ja laatikot ovat myös kauniita terassin sisustuselementtejä.

Kasvit ja kukat tuovat kesän
Viimeisenä listalla, mutta ehkä kaikista tärkeimpinä pihan, parvekkeen tai terassin kesätunnelman luojina, ovat kasvit ja kukat. Jo muutama ruukkuihin, amppeliin tai maahan istutettu kasvi tai kukka luo kesäistä tunnelmaa, mutta enemmän on enemmän. Kesäkukkia ja -kasveja ei voi olla liikaa! Niitä kannattaa istuttaa ja asetella eri tasoille, jolloin kokonaisuus on kivan näköinen.

Vaihtoehto perinteisille kesäkukille ja -kasveille on hyödyllinen yrttipuutarha, jonka voi istuttaa vaikkapa vieri viereen aseteltaviin useisiin ruukkuihin. Se on paitsi kaunis, sieltä saa lisäksi tuoreet yrtit kesäkokkailuihin. Lohdutuksena niille, joilla ei ole omaa pihaa, terassia tai parveketta – yrttitarhan voi perustaa myös sisätiloihin. Kun istutat yrtit viimeistään nyt, pääset nauttimaan itse kasvatetuista yrteistä parhaimmillaan jo muutaman viikon kuluttua!

 

Kauppakeskus Liilassa sijaitsevien liikkeiden monipuolisesta valikoimasta löydät kaikki yllä mainitut tuotteet pihaan, parvekkeelle tai terassille.