Pihasuunnitelma, avain unelmien puutarhaan

outi-pihasuunnitelma-01

Puutarha hiljenee kauniin syksyn jälkeen, pimenevät illat ottavat tilan omakseen ja talven tuiskut ovat jo nurkan takana. Katseen voi kuitenkin jo tässä vaiheessa siirtää tulevaan kesään. Mitä kaipaisimme puutarhaltamme? Palveleeko se sellaisenaan oman perheemme tarpeita? Pitäisikö laittaa kerralla kaikki uusiksi vai uudistaa sisääntuloa houkuttelevammaksi? Entä jos vihdoin toteuttaisimme haaveen syreenimajasta, jossa voisi juoda ne aamukahvit?

Syksy ja talvi on paras ajankohta heittää ilmoille näitä kysymyksiä ja teettää avuksi pihasuunnitelma. Näin toteutukseen pääsee käsiksi heti kevään tultua ja mahdolliset ulkopuoliset urakoitsijatkin saadaan tilattua ajoissa. Hyvän suunnitelman avulla vältytään turhilta aikaa ja rahaa vieviltä ongelmilta, pihaelämän päällimmäisenä tarkoituksena kun useimmilla on nauttiminen ja rentoutuminen.

Lähtökohtana pihasuunnittelulle on aina pihan käyttäjien tarpeet, ei suunnittelijan omat mieltymykset. Pihan koko, maastonmuodot ja kasvuolosuhteet antavat puolestaan suunnitelmalle raamit, taivas ja mielikuvitus ovat kattona. Liikkeelle lähdetään tapaamisesta, jossa käydään tarkkaan läpi asiakkaan toivomukset ja katsastellaan suunniteltava kohde kokonaisuudessaan. Mitä tarkemmin suunnittelija on selvillä pihan kaikkien käyttäjien tarpeista, sitä toimivammasta puutarhasta saavat asukkaat tulevaisuudessa nauttia. Tässä vaiheessa on jo hyvä ilmaista omat mahdolliset kasvitoiveet, harrastukset pihamaalla, kuin myös värimieltymykset.

Puutarhassa pääroolissa voivat olla perhosia houkuttelevat perennapenkit, toiset ovat mieltyneet askeettisimpiin kivikkopuutarhoihin havukasveineen tai hyötyviljely on lähellä sydäntä. Kovin kapeasti ei tarvitse pihalle linjaansa valita. Mielenkiintoisen kokonaisuuden saa eri tyylejä yhdistelemälläkin, kunhan tilat rajataan toisistaan. Kuvat kertovat pihasuunnittelijalle paljon tyylitoiveista. Mielikuvitus kannattaa päästä valloilleen ja hulvattomatkin ajatukset sanoa ääneen. Yhtään vähäpätöisempää ei ole myöskään miettiä, paljonko aikaa ja rahaa on valmis pihaansa sijoittamaan.

outi-pihasuunnitelma-02  outi-pihasuunnitelma-03

Keskustelujen pohjalta tehdään luonnos, jonka tarkoituksena on hahmottaa pihan toimintojen jakautuminen alueelle. Luonnoksessa ei vielä puututa yksityiskohtaisesti kasvimaailmaan, vaan lähinnä mietitään kulkuväyliä, oleskelutiloja, lasten leikkipaikat, suojaistutukset, säilytettävät kasvit jne. Kun piha on saatu luonnosteltua, se käydään yhdessä läpi ja tehdään vielä tarvittavat muutokset. Luonnos antaa pohjan varsinaiselle pihasuunnitelmalle, jossa pureudutaan yksityiskohtaisesti pihan eri osa-alueisiin.

Pihasuunnitelmalle on hyvä määritellä punainen lanka, ettei kokonaisuudesta tule tasapainoton ja sekava. Parhaimmillaan ulkotilat yhdistyvät saumattomasti sisätiloihin. Onnistuneeseen kokonaisuuteen pääseminen edellyttää monien tärkeiden asioiden huomioon ottamista. Mikäli kyseessä on vanhan pihan kunnostaminen uuteen uskoon, hyödynnetään mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa. Maastonmuodoissa, kivissä ja kallioissa on usein kätkössä persoonallisen puutarhan aarrearkku.

Istutusalueet suunnitellaan selkeiksi saarekkeikseen. Muodot, värit ja kasvien korkeudet aikaansaavat harmonisen, kerroksellisen kokonaisuuden. Kasvit valitaan tarkasti kulloisetkin kasvuolosuhteet huomioon ottaen, helppohoitoisuutta ja talvenkestävyyttä ei pidä unohtaa. Jokaiselle vuodenajalle mietitään omat katseenvangitsijansa, havupuut ja -pensaat ilahduttavat vihreydellään talviaikaakin. Kevään väriläiskille, sipulikukille, löytyy usein sopiva paikka perennaryhmistä. Nurmialueet suunnitellaan yhtenäisiksi hoidon helpottamiseksi, rehevät maanpeittokasvit ovat omiaan verhoamaan esimerkiksi rinteitä ja puiden alusia.

Kiveykset antavat pihalle ryhtiä ja polut johdattelevat kulkijaa. Pihakivissä ja – laatoissa valinnanvaraa löytyy, sorapinnat puoltavat paikkaansa etenkin vanhojen rakennusten ympärillä. Oleskelualueista saadaan viihtyisiä, kun ne sulautetaan viherkasvein ympäröivään tilaan. Köynnökset ovat erittäin käyttökelpoisia ja nopeasti vehreyttä antavia kasveja, joita soisi käytettävän enemmänkin. Terassit ovat parhaimmillaan silloin, kun ne voidaan sijoittaa sisäoleskelutilojen jatkeeksi.

outi-pihasuunnitelma-04  outi-pihasuunnitelma-05  outi-pihasuunnitelma-06

Pienikin vesiaihe pihamaalla luo kesäpäivinä tunnelmaa, veden solinalla on uskomaton vaikutus puutarhan viihtyvyyteen. Valaistukseen tulee kiinnittää meidän pohjoisissa oloissamme erityistä huomiota. Kulkuväylien valaisemisen lisäksi pihan kasvillisuutta voitaisiin nykyistä enemmän korostaa kauniisti alhaalta tulevalla valolla. Talven lumitöitä tekeviä helpottaa huomattavasti, kun lumikasoille on varattu riittävästi tilaa. Lumenkeräyspaikkojen kasvit valitaan siten, että ne selviävät lumikuormasta.

Pihasta saadaan eri elementit huomioon ottaen toimiva, helppohoitoinen ja vielä kaunis katsellakin. Vaikka neliöitä ei pihassa huimasti olisikaan, saadaan suunnittelemalla koko alue hyötykäyttöön. Lähtökohtana onkin silloin, että ajatellaan ”pienesti”. Ruukuissakin voidaan kasvattaa kasveja aina yrteistä köynnöksiin. Pienessäkin piilee lukuisia mahdollisuuksia. Niin pientä tilaa ei olekaan, etteikö sitä kannattaisi suunnitella.

Suunnitelma voi kattaa koko piha-alueen tai se voidaan tehdä vain tiettyihin osiin esimerkiksi istutussuunnitelmana. Asukkaiden tarpeiden mukaisesti piha voidaan suunnitella niin, että sen voi toteuttaa osissa perheen oman aikataulun mukaisesti. Toiset haluavat ja heillä on mahdollisuus tehdä kaikki itse, kun taas toisille paras tapa on teettää työt ulkopuolisilla ammattilaisilla. Nämä asiat otetaan huomioon suunnittelutyön eri vaiheissa. Erilaisten vaihtoehtojen yhdistelmiä on monia.

Nautitaan syksystä ja annetaan tilaa talvelle! Se ei kuitenkaan estä haaveilemasta kesästä ja leppoisasta puutarhaelämästä!