Sisustusmessuilta inspiraatiota ulkotiloihin

Sisustuksen ammattilaisille tai innokkaille harrastajille on tarjolla vuoden alkupuolella hyviä messuja ulkomailla, kuten Milanossa huhtikuussa tai Tukholmassa helmikuussa. Kotimaassa Kevätmessut erityisesti kuluttajille järjestetään myös huhtikuussa. Tukholman sisustusmessut toivat sisustukseen upeita värejä, mielenkiitoisia materiaaleja ja vihersisustamista. Helsingin Kevätmessut tarjosivat vaikka mitä, mutta erityisesti keväisen ihanaa terasseille ja pihoille. Tässä blogissa esittelen molempien messujen antia.

Sisustamista ja ajanviettoa ulkotiloissa

Aloitetaan Kevätmessuista. Jos haluat sisustaa pihaa, terassia, parveketta tai mökkiympäristöä, niin Kevätmessut ovat oikea paikka. Ulkotilojen sisustaminen on mielestäni enemmän kuin vaan kalusteiden miettimistä, se kattaa myös muut valinnat kuten piharakennukset, grillit jne.

Messuilla oli grillejä ja tulipaikkoja joka lähtöön. Myös grillikotia, piharakennuksia, paljuja ja porealtaita sekä laitureita oli hyvä valikoima. Kaikilla näillä voidaan vaikuttaa ulkotilojen ilmeeseen niin kotona kuin mökilläkin, joten niiden valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja harkintaa.

Kalusteissa rottinki on tällä hetkellä taas suosiossa ja varsinkin terassin kalusteina se antaa mielestäni ihanan tunnelman. Rottinki ei kestä suoraa vettä, joten sen voi laittaa vain katetulle parvekkeelle tai terassille tai sitten tietysti ihan sisälle kotiin. Messuilta löytyi myös kivasti puisia ulkokalusteita nykyisen puun suosimisen hengessä. Myös alumiini ja polyrottinki oli edelleen ulkohuonekalujen materiaaleina.

  

  

Vihersisustamista parvekkeella, terassilla ja pihalla

Kevätmessut ovat vihersisustamisen paratiisi erityisesti kun siirrytään sisätiloista parvekkeille, terasseille ja pihoille. Messuilta löytyi leikkokukkia, ruukkukukkia, istutettavia taimia, siemeniä ja juuripaakkuja. Ja tietysti istustulaatikoita ja ruukkuja. Ilma oli messuhallissa ihanan raikas kasvien seassa!

Hyötypuutarhan saa helposti pieneenkin tilaan pieniä kasvihuoneita ja istutuslaatikoita tai isoja ruukkuja hyödyntämällä. Nämä erottaa myös hyvin hyötykasvit koristekasveista.

  

  

Vihersisustamista sisätiloissa

Siirrytään sisätiloihin ja Tukholman messujen antiin. Päivän Tukholman messuilla kierreltyäni ja inspiraatioita imettyäni voin todeta, että messut olivat hienot, taas kerran. Erityisesti ilahduttivat materiaalit ja värit, kauniit yksityiskohdat ja vihersisustaminen.

Tukholman messuosastot olivat upeita ja niissä oli kauniita ja rentoja kukka-asetelmia leikkokukista. Myös viherkasvit ihastuttivat osastoilla. Eikä vain kasvit vaan myös kalusteet vihersisustamiseen. Yksi omista suosikeistani on Adean tuotteeksi tullut Botanic Shelf (kuvassa alla). Kahden suomalaisen nuoren naisen taidonnäyte. Hyllyssä voi pitää pienesineitä ja kirjoja viherkasvien lomassa.

Yksi yllätyksellinen löytö oli jäkäläpaneelit seinälle. Ei kuulemma tarvitse mitään hoitoa. Kun on kosteampi sisäilma, niin jäkälä on vähän pehmeämpää ja kuivalla sisäilmalla taas kuivaa. Näitä jäkäläpaneeleita saa eri kokoisina ja värisinä ja omasta mielestäni kauneimpana naturellena.

  

  

Samettia, marmoria, puuta, nahkaa ja metallia

Samettisohvia ja -nojatuoleja näkyi todella monella osastolla ja upeissa väreissä. Samentti onkin intensiivinen ja upea materiaali. Samoin nahka, puu, metalli ja marmori olivat vahvasti edustettuina. Nahkaa oli niin huonekaluissa kuin pieninä yksityiskohtina ja pääsääntöisesti ruskean eri sävyissä tai mustana.

Vaaleammat puunsävyt olivat saaneet rinnalleen tummanruskean puun. Marmoria oli sohva- ja ruokapöydissä eri väreissä – valkoisena, vihreänä, harmaana ja ruskeana. Metalli oli messinkiä tai mustaksi tai muuhun värimaailmaan sopivaksi maalattua. Metalli tuo huonekaluihin, kuten hyllyihin tai tuoleihin kepeyttä ja ilmavuutta.

     

Tummien värien hehkua ja pastellien utuisuutta

Voimakkaat tummat sävyt sekä herkät utuiset pastellit valloittivat Tukholman messut. Punaista oli viininpunaisesta hempeään vaaleanpunaiseen. Murrettua oranssia oli myös tarjolla – okraa, terrakottaa. Vihreä oli joko tummaa havunvihreää tai vaaleampaa murrettua ”vanhanajan” vihreää. Myös sininen oli edustettuna joko tummansinisenä tai utuisen vaaleansinisenä. Keltaistakin näkyi, mutta taas kerran murrettuna.

Messuilla näkyi myös kylmää vaaleanharmaata ja tummanharmaata. Ruskean eri sävyt ovat tulossa takaisin sisustamiseen ja sen näkyi myös messuilla, mm. kauniin pehmeinä hiekan sävyinä.

  

    

Messufiilistä osastolta käsin

Palataan lopuksi vielä Kevätmessuille ja kulissien taakse. Pääsin itsekin messuhommiin Kevätmessuilla Sissareiden isolla osastolla. Olin mukana messuosaston suunnittelussa, rakentamisessa, toiminnassa ja purkamisessa.

On mielenkiintoista seurata osastojen rakentamista. Miten aina tulee sellainen olo, että tuo tai tuo osasto ei voi valmistua, mutta kun ensimmäisenä messuaamuna kävelee osastojen ohi, niin ne ovat valmiina ottamaan vieraat vastaan. Ja kun messut tyhjenevät alkaa vipinä purkaa taas kaikki pois.

Messuosastolla on mielestäni hauskaa olla. Tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja messufiilis on hyvä. Sissareiden osastolla oli hyvä meininki Kevätmessuilla – sisustusapua, työnäytöksiä, tuote-esittelyä jne.

    

Kannattaa ensi keväänä piipahtaa Kevätmessuilla tai sitä ennen, jo syksyllä varsinaisilla Suomen sisustusmessuilla Habitaressa. Eikä tuo Tukholmakaan kovin kaukana ole, suosittelen.