Valoa syksyyn

akuva1

Kesällä luonnonvalo valaisee kotejamme, eikä keinovaloa juurikaan kaipaa. Nyt kun ulkona pimentyy kovaa vauhtia, niin on taas aika kääntää katseet kodin valaistukseen. Valaistus ei olekaan mikään pikku juttu. Valaistus vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja toimintakykyyn sekä kodin toimivuuteen, viihtyisyyteen ja turvallisuuteen.

Valoa sinun hyvinvointiisi

On tavallista, ettei kodissa ole riittävästi valoa syksyn ja talven pimeään aikaan. Välillä on mukava istua kynttilänvalossa kääriytyneenä lämpimään torkkupeittoon, mutta jos haluaa mietiskelyn jälkeen lukea kirjaa, niin valoa tarvitaankin paljon enemmän.

Liian hämärä valo haittaa yksityiskohtien ja värien näkemistä. Toisaalta suora, liian kirkas valo ja voimakkaat heijastukset eivät myöskään ole hyväksi silmille. Se, mikä sitten on liian pimeää ja mikä liian kirkasta on paljolti kiinni henkilöstä. Me ihmiset koemme valon eri tavalla. Varmaa on kuitenkin se, että iän lisääntyessä ja näön heikentyessä valontarve kasvaa.

akuva2  akuva3

Valoa kodin toimintoihin

Valaistusta mietittäessä on hyvä lähteä liikkeelle siitä, mitä tilassa tehdään ja mitä siellä pitää nähdä. Erilaiset työpisteet tarvitsevat enemmän valoa, jotta työskentely onnistuu hyvin. Peili, jonka edessä meikataan, tarvitsee myös kunnon tasaisen valon mieluiten ylhäältä ja molemmilta sivuilta. Jo turvallisuudenkin vuoksi portaat on hyvä valaista niin, että askelmat näkyvät selvästi. Usein taas makuuhuoneessa tai olohuoneessa valon määrällä ei ole niin tärkeä rooli, vaan päin vastoin pyritään tunnelmavalaistukseen. Näissäkin tiloissa on hyvä varmistaa lukemiseen riittävä valo, esimerkiksi seinävalaisimesta.

Riittävää valonmäärää mietittäessä on hyvä katsoa ympärilleen kodissa. Vaaleat värit kodin pinnoilla, huonekaluissa ja tekstiileissä heijastavat hyvin valoa huonetilaan. Tummat värit taas imevät paljon valoa itseensä ja heijastavat sitä vain vähän. Kiiltävät pinnat saattavat heijastaa valoa liikaa.

akuva4  akuva5

Valoa kodin viihtyisyyteen

Valaistuksella voidaan luoda kotiin erilaisia tunnelmia. Tämä edellyttää kerroksellista valoa eli tarvitaan erilaisia valaisimia samaan tilaan. Näin voidaan laittaa vain tietyt valaisimet päälle tiettynä hetkenä ja toiset toisena. Katossa voi olla hyvän yleisvalon antavat valaisimet. Pöytä-, seinä- ja jalkavalaisimilla tai katon kohdevalaisimella saadaan valo kohdennettua tarkemmin tiettyyn kohtaan. Valoa voidaan kohdentaa esim. johonkin huonekaluun, takkaan, tauluun tai tiettyyn seinään. Himmennin on myös toimiva eri tunnelmien luomisessa.

Valolla voidaan myös muttaa huoneen mittasuhteita, rajata tiloja ja luoda kontrasteja. Valo luo tilan tuntua, joten esimerkiksi valon kohdistamisella kattoon, saadaan pieni huone vaikuttamaan suuremmalta kuin onkaan. Valon värilämpötila (kelvin) vaikuttaa myös tilaan värien kokemisen kautta. Värilämpötila on se, miten lämpimältä tai viileältä valo näyttää. Lämmin valo muuttaa kodissa olevia värejä lämpimämpään suuntaan. Esimerkiksi harmaa seinä näyttää enemmänkin beigeltä. Kylmä valo taas saa saman seinän näyttämään helposti sinertävältä.

akuva6  akuva7  akuva8

Valoa erilaisista valaisimista

Maailma on täynnä toinen toistaan ihanampia valaisimia. Itsekin suorastaan rakastan valaisimia. Valaisinta valittaessa kiinnitetään helposti ensin huomio sen ulkonäköön. Valaisimen tulisi sopia kodin muuhun sisustukseen ja eri valaisimien toisiinsa. Tilaan voidaan hankkia yksi näyttävä valaisin tai valaisinrypäs ja muut valaisimet voivat olla neutraalimpia. Jos tilassa on useita erilaisia ja näyttäviä valaisimia, tilasta tulee helposti levoton.

Valaisimen koolla ja värillä on myös väliä. Isoissa tiloissa tarvitaan isompia valaisimia. Varsinkin pieni kattovalaisin ison tilan keskellä on hassun näköinen. Valaisimia voi olla myös useampia ryppäässä tai rivissä, jolloin yhdessä ne muodostavat isomman kokonaisuuden. Väriin on syytä kiinnittää huomiota erityisesti valaisimen sisäpinnalla, josta valo tulee. Värillinen sisäpinta värjää myös valon. Muuten valaisimen väri noudatelee muuta sisustusta.

Valaisimen valinnassa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota valon tuloon valaisimesta, valotehoon (lumen) ja tarvittaviin teknisiin ominaisuuksiin, kuten kosteuden- ja lämmönkestävyyteen. Valo voi tulla valaisimesta tasaisesti eri suuntiin tai se voi tulla kiilamaisesti tai epäsuorasti, esimerkiksi katon kautta heijastuen. Valaisimissa on rajoituksia sille, kuinka tehokkaan lampun siihen voi laittaa. Jos tarvitaan hyvin valaiseva valaisin, niin ei kannata ostaa tunnelmavaloa, jossa valotehoa on vähän.

akuva9  akuva10  akuva11

Ja sitten vaan laittamaan kodin valaistus kuntoon. Jos se tuntuu liiaan hankalalta toteuttaa itse, niin minä tai kollegani autamme mielellämme suunnittelemaan kotiinne toimivan, viihtyisän ja turvallisen valaistuksen.