Värit sisustamisessa, osa 1

blogi-varit-paakuva

Alkuvuodesta me sisustusintoilijat odotamme innolla eri valmistajien valintoja vuoden väreiksi. Sama intoilu tapahtuu varmasti myös muodin puolella, sillä muoti- ja sisustustrendit seuraavat jokseenkin samoja polkuja. Jokaisella maali valmistajalla on melkeinpä omat valintansa mutta yhteneväisyyksiä on paljon. Suuri maailma puhuu Pantonen värivalinnoista mutta me keskitymme nyt osittain Tikkurilan valintoihin.

WAU! Tikkurilan vuoden värit ovat erittäin onnistuneet ja ajan henkeen sopivat. Utuisia, pehmeitä, helppoja, turvallisia ja ennen kaikkea kauniita. Katsotaan näitä hieman tarkemmin.

Luonto sisälle – Vihreä
Vihreä on jo jonkin aikaa puskenut mukaan sisustukseen. Nyt se on vahvasti mukana ja on todella in. Muistan, kuinka 90-luvulla vihreää käytettiin enemmänkin sekä sisustuksessa että muodissa. Vähän samalla syklillä kun adidaksen kolmiraita verkkarit, kulkee näköjään myös vihreä. Vihreää pidetään rauhoittavana värinä ja sen vuoksi se olisikin oiva väri monen kiireisen cityihmisen kotiin. Samalla saadaan pala luontoa sisätiloihin.

Tänä vuonna Tikkurila valitsi myös vuoden väriksi kauniin vihreän sävyn M442 nimeltä Vuono. Sävy on rauhoittava ja tuo mieleen hiljaisen havumetsän. Vaikka vihreästä ei niin pitäisikään, voisi Tikkurilan vuoden värillä hyvinkin maalata seinän tai vaikka jonkin jakkaran. Vihreä yhdistettynä ripaukseen messingin hohtoa, siinä meillä on trendikäs ja näyttävä yhdistelmä.

blogi-varit-03  blogi-varit-04

Punainen
Pirtelö, nektariini, punajuuri, granaattiomena… Tämä ei ole viikonlopun ruokalista, vaan Tikkurilan ihastuttavat punaiset trendisävyt vuodelle 2016. Sävyt ovat kauniin murrettuja, lämpöisiä, pehmoisia. Punaisen sävyt sopivatkin mainiosti sisustukseen joko isona tehosteseinänä tai sitten pieninä yksityiskohtina. Marjapuuromaisen sävyn tulo sisustukseen oli nähtävissä jo viime syksynä, nyt sitä on kaikkialla. Ihanaa!

blogi-varit-06  blogi-varit-05

Yleisesti ottaen punainen sävy koetaan hyvin energisoivana, aktiivisena ja voimakkaana värinä. Punainen on lämmin väri, se nostaa verenpainetta. Se piristää ja herättää vahvoja tunteita. Punainen on symbolisesti liitetty vahvasti myös seksuaalisuuteen ja rakkauteen. Silloin kun halutaan näyttäytyä vahvana ja voimakkaana, punainen on symbolisesti oikea valinta.

Millään muulla värillä ei ole kuitenkaan niin paljon merkityksellisyyksiin liittyviä eroavaisuuksia kuin punaisella. On vahvasti eri asia käsitellä punaista vaaleanpunaisena tai syvän veren punaisena. Punaisen vaikutelma riippuu täysin siitä, mihin muuhun väriin punaista on sävytetty. Roosat ja vaaleat punaiset sävyt sen sijaan rauhoittavat ja luovat turvallisuuden tuntua.

blogi-varit-07  blogi-varit-08

Kotien sisustuksessa punainen on hyvä ja tehokas väripilkku. Kodin tiloista makuuhuoneessa neuvotaan välttämään punaista. Yllättävää, eikö totta? Feng shui-opin mukaan punaisen sanotaan stimuloivan liikaa. Punaisella on sanottu olevan sellainenkin vaikutus, että se vie ajantajun.

Voimakkaan punaiset värit ovatkin hyvin dominoivia ja niitä käytetään usein vain mausteena. Tikkurilan tämän vuoden punaiset ovat jotain aivan muuta kuin energisoivia värejä. Ne suorastaan uinuvat ja jollain tavalla rauhoittavat. Vastaavia värejä on nähtävillä usean valmistajan huonekaluissa, pienesineissä ja muissa ”energisoivissa” tuotteissa kuten tämän hetken trendilakuissa. Pienen prinsessa huoneeseen hieman Pirtelöä seiniin ja vaikka vastapainoksi ripaus harmaata poistamaan ”makeutta”. Mainioita nämä värisävyjen nimet.

blogi-varit-09  blogi-varit-10

Auringon säteitä pimeän talven jälkeen
Tikkurilan keltaiset jatkavat samaa murrettua fiilistä. Kirkkaan Legon keltaista ei täältä löydy vaan paljon juuri tekstiileihin ja sisustustuotteisiin sopivia sävyjä. Uskon, että näihin keltaisiin meidän suomalaisten on helpompi viehättyä kuin etelämpänä käytettäviin kirkkaisiin sävyihin. Aurinkokin on täällä hieman pehmoisempi.

Keltainen väri jakaa monesti mielipiteitä vahvasti; siitä joko pitää tai ei pidä sisustuksessa. Onneksi sävyjä on valtavasti ja valinnanvaraa keltaisen tyylistä on paljon. Safari, tuohus, greippi, kirnuvoi, parmesan ja taikina. Kaikki sävytykset tuovat vahvoja tunteita jo mieleen.

blogi-varit-11  blogi-varit-12

Keltainen on itse aktiivisuus, se heijastaa sosiaalisuutta ja avoimuutta. Keltainen väri virkistää, piristää ja luo elämänmyönteisyyttä. Keltainen viestii onnellisuutta.

Sisustuksessa keltaisellekin on oma paikkansa ja tehtävänsä juuri näiden inspiroivien vaikutustensa ansiosta. Sen on todettu olevan hyvä valinta eteisessä, sisäänkäynneissä. Se toivottaa iloisuudellaan tilaan tulijan tervetulleeksi. Se sopii kodin tiloihin, joissa tunnelman halutaan olevan sosiaalista, kuten keittiössä ja ruokailutilassa. Keltainen sopii loistavasti myös tiloihin, joissa toivotaan ideoiden ja uteliaisuuden virtaavan, siksi se soveltuu hyvin työhuoneen ja leikkihuoneen väriksi.

blogi-varit-14  blogi-varit-15  blogi-varit-16

Suomalaisuuden väri, pienellä twistillä
Mystinen sininen. Ihan kuin sumuverho olisi tullut Tikkurilan sinisten ja violettien päälle. Ne tuovat levollisen tunnelman. Sinisen sävyt: denim, myytti, nukkumatti, sade, ovat saaneet lämmittävää punaisuutta sekaansa, siinä niiden viehättävyyden salaisuus piilee. Denim sopisi jo nimensäkin puolesta teinin huoneeseen. Ei liian kirkkaan sävyinen, vaan TÄYDELLINEN. Petroolin sävykin on todella helppo väri sisustuksessa. Sen kaveriksi vaikka muutama Greipin värinen tyyny, niin käsillä olisi melkoinen parivaljakko. Jos Denim meni teinin huoneeseen, niin pienen pojan huoneeseen saisi rauhallisen tunnelman Salaisuus- sävyä käyttämällä. Ja jos samasta paletista halutaan vielä jotain vanhemmille, niin Myytti olisi hienostunut ja mystinen väri. Ripaus kultaa sen kanssa, niin saadaan ylellinen tunnelma.

Seuraavassa blogikirjoituksessa paneudumme maanläheisiin sävyihin, joita käytetään sisustuksessa paljon.