Vuoden yllättäjät, sinnittelijät ja hiipujat

Tässä vaiheessa vuotta on hyvä hetki miettiä mitkä ovat olleet vuoden 2015 sisustuksellisia yllättäjiä, sinnittelijöitä ja hiipujia.

Vuoden yllättäjä on epäilemättä ollut korkki
En olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että korkki tulee sisustukseen niinkin vahvasti kuin miten se tänä vuonna tuli. Aikaisemminhan oli käytännössä vain korkkipintaiset muistitaulut, pullonkorkit ja korkkilattiat. Nykyään tuoteskaala on laaja. Nyt löytyy pöytiä, penkkejä, jakkaroita, tauluja, pienesineitä jne. Myös korkkilattian ja vinyylikorkkilattian suosio näyttää olevan kasvussa. Korkki on pehmeä ja lämmin luonnonmateriaali, joka toimii pieninä määrinä loistavasti sisustuksessa. Saa nähdä kauanko materiaali pysyy suosiossa ja mitä kaikkea siitä vielä keksitään. Ainakin muutaman tekstiili – ja huonekaluvalmistajan ensi vuoden kuvastossa vilahti korkista tehtyjä tuotteita. Tämä villitys ei siis näytä jäävän vuoden mittaiseksi.

Metallit eivät menetä suosiotaan
Sinnittelijöitä ovat metallit. Esim. kupari ja messinki ovat olleet jo muutaman vuoden osa kotien sisustusta. Eikä suosio näytä hiipuvan. Nykyään ei välttämättä enää pidättäydytä vain yhdessä metallissa vaan uskalletaan yhdistellä niitä muidenkin metallien kanssa. Jos olet rohkea sisustaja, etkä välitä perussäännöistä, niin yhdistä nämä kaksi metallia erilaisissa asetelmissa. Pitää myötää että itse en ole näin rohkea sisustaja.

      

Entä betoni ja marmori? Molempia käytetään runsaasti niin pintamateriaaleissa kuin kalusteissakin. Etenkin marmoriset laatat ovat taas suosittuja eli 80-luvulla paljon käytetty materiaali on taas in. Myös kylpyhuoneessa. Uskon että sekä betoni että marmori pitävät pintansa myös ensi vuonna. Molempia materiaaleja pystyy yhdistämään kauniisti esimerkiksi metallien kanssa. Mitä sanot kupari-marmori ja betoni–kupari yhdistelmistä? Betoni ja maalattu metalli ovat myös varma valinta.

Mikä hiipuu vai hiipuuko sittenkään?
Hiipujia (ainakin hetkellisesti) ovat kiiltävät valkoiset ja kiiltävät mustat pinnat. Toki niitäkin käytetään edelleen mutta hivenen vähemmän kuin aiemmin. Valkoiset kiiltävät keittiöt ovat edelleen suosittuja mutta rinnalle on tullut paljon uusia vaihtoehtoja. Kiiltävän rinnalle kannattaa valita jotain hyvin toisenlaista materiaalia. Rouheaa pintaa, pehmeitä tekstiilejä, luonnonmateriaaleja jne. Erilaiset pinnat ja väriyhdistelmät tekevätkin sisustuksesta mielenkiintoisen ja samalla eri elementit korostuvat selkeämmin.

Myös pitkään suosiossa ollut musta-valkoinen graafisuus on hieman hiipumassa. Voit helpolla pehmentää tunnelmaa esim. rouheilla puuesineillä, erilaisilla puupinnoilla, pehmeillä tekstiileillä tai vaikkapa maalauttamalla seinät jollain muulla värillä kuin valkoisella. Toki jos musta-valkoinen graafinen ilme on sinun juttusi, niin pidä siitä ihmeessä kiinni.

    

Lisää väriä
Loppuvuodesta ovat nousussa erityisesti murretut värit. Hallittu värikkyys on kasvussa niin pinnoilla kuin kalusteissakin. Sininen on ollut tulossa sisustukseen jo jonkin aikaa. Nyt on nähtävillä myös murretun vihreää, luumua, oranssia ja keltaista. Nämä toimivat todella kauniisti esim. valkoisen, beigen, harmaan ja mustan rinnalla. Hanki vaikkapa sohvalle muutama värikäs tyyny, pöydälle värikkäitä kynttilöitä tai valloittavan värikäs nojatuoli. Tunnelma muuttuu välittömästi.

    

Voihan vihreää tuoda sisälle muutenkin kuin tekstiileillä tai kalusteilla. Luonto on vielä osittain vihreää, joten maljakkoon voi napata vaikkapa muutamia puolukan- ja mustikanvarpuja.

Sisustustrendejä ei pidä noudattaa orjallisesti, vaan voit halutessasi poimia niistä omaan kotiisi vain yksittäisiä juttuja. Tyylejä tulee ja menee mutta sisustuksessa on kuitenkin tärkeintä pitää mielessä omat mieltymykset. Uuden sohvan vaihtaminen aina sisustustrendien muuttuessa ei ole kovinkaan järkevää. Tyynynpäällisellä, matolla tai uudella lampunvarjostimella voit halutessasi päivittää ilmettä helpommin ja edullisemmin. Oma koti on paikka, jossa pitää viihtyä ja joka tuntuu kotoisalta. Siinä on hyvä lähtökohta meille kaikille sisustajille.

Sisustusintoa syksyn pimeyteen!